2006 började Carin Berggrens partipolitiska engagemang i Jönköping. Det var efter ett möte tidigare riksdagspolitikern Magdalena Andersson (M) som hon beslöt sig för att pröva politiken.

— Jag insåg att allt i samhället är politik och att du har möjlighet att påverka. Man behöver inte bara sitta och gnälla, man kan faktiskt göra något, säger hon.

Hon började som ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i miljönämnden för Kristdemokraterna. 2008 blev hon ordförande i kultur- och fritidsnämnden och två år senare, vid valet, bytte hon parti till Moderaterna.

— I min nämnd såg jag hur Moderaterna var väldigt drivna, sammansvetsade och pålästa. Det är så jag vill jobba, säger Carin Berggren.

Efter valet fortsatte förtroendeuppdragen inom Moderaterna. Det uppdrag som lämnat djupast intryck på henne var när hon var ordförande i en social områdesnämnd.

— Arbetet i den sociala områdesnämnden är opolitiskt, det handlar om människoöden. Då ser man samhällets baksida men också hur mycket samhället faktiskt gör utan att man vet om det, säger hon.

"Inte lätt för någon"

Inför valet 2014 började de interna konflikter inom Jönköpingsmoderaterna som i slutändan ledde till Carin Berggrens avgång och flera avhopp i partiet.

Efter valet gick Alliansen från att ha ett majoritetsstyre till att styra med knapp majoritet.

Det blev tuffa förhandlingar både inom partierna och inom Alliansens om de platser som fanns att besätta.

— Det var inte lätt för någon och det gjorde det inte lättare för de som suktade efter uppdrag, säger Carin Berggren.

När dåvarande kommunalråd Mats Green (M) lämnade kommunen för riksdagen klev Carin Berggren in i hans ställe.

— När Mats Green lämnade öppnades pandoras ask. Det fanns väl de som ville fram, som väntat på det tillfället och det stack nog i ögonen att en så ny medlem kom in och blev kommunalråd, säger Carin Berggren.

Svårstyrd allians

Annons

Tiden som kommunalråd blev tuff. Förhandlingarna inom Alliansen var hårda och samtidigt kände hon sig motarbetad av delar av sitt parti.

— Det var otroligt svårt att styra. Inom Alliansen väger varje partis röst lika tungt, oavsett hur många mandat vi har. Om vi har ett förslag som vi vill driva fram, måste de andra tre partierna godkänna det. Om man då har egna medlemmar som plötsligt ändrar sig, då blir det jättetufft, säger Carin Berggren.

I november presenterade Carin Berggren ihop med Socialdemokraternas kommunalråd Mona Forsberg ett gemensamt förslag om en arena på Jordbrovallen.

Det fick de andra allianspartierna att gå i taket. Under en presskonferens fick Carin Berggren backa från förslaget.

— Vi hade först siffrorna på 300 till 350 miljoner, sen plötsligt presenterades en kostnad på en halv miljard. Då fick mitt parti kalla fötter och jag fick genomföra den här presskonferensen, säger hon och berättar att hon tycker det var fel att partiet backade.

— Om vi stått fast och kört som vi tänkte och hade nagelfarit varje krona, då hade vi fått en annan prisbild och vi hade sluppit politikerföraktet. Men med facit i hand var det här väl ett bra sätt att sänka mig.

"Ska bli skönt"

Detta och flera liknande erfarenheter gjorde att hon beslutade sig för att lämna politiken. Beskedet kom i maj och innan dess hade Carin Berggren fått jobb som studie- och yrkesvägledare vid kommunens vuxenutbildningsenhet. Innan hon blev kommunalråd arbetade hon som studie- och yrkesvägledare inom skolan.

— Det ska bli skönt att återgå till ett vanligt arbete, med kollegor, där man samarbetar och inte behöva sitta och vänta på knivhugg i ryggen, säger Carin Berggren.

Hon vet sedan tidigare att hon trivs med sitt yrke och ser fram emot det nya jobbet. Därtill planerar hon också att engagera sig framåt i frågor som rör personer med funktionsvariationer.

De erfarenheter som hon tar med sig från politiken är både positiva och negativa.

— Jag blev överraskad över vilket stort inflytande man har över politiken även som deltidspolitiker. Jag har fått en bredare bild av samhället. Men jag har också lärt mig att det finns ett spel i politiken. När jag nu följer rikspolitiken förstår jag bättre vad som pågår.

"Gick överstyr"

Även om Carin Berggren lämnar kommunalrådsposten sitter hon kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och ledningsutskottet.

— Jag tänkte lämna allt men tyckte sedan att saker gick överstyr, att det inte går rätt till. Jag förstår att en del är arga och sura men det är inte olagligt det vi gör, säger Carin Berggren.

Tillsammans med de andra avhopparna Anders Jörgensson, AnneMarie Grennhag och Ola Helt kan hennes röst väga tungt då de i vissa lägen kan bli vågmästare.

— Vi kan göra det bättre för invånarna och vad gäller Alliansen tror jag att de kanske samverkar mer nu när vi finns med i bilden och det tror jag gynnar kommunen.