Läser du i appen? Här kan du ställa dina frågor om Premium i vår chatt!

Sedan 2013 har Jönköpings-Posten funnits på en digital plattform, först på webben men sedan också i en app. Detta har gett läsarna lokaljournalistik ett snabbare nyhetsflöde, fler bilder, samt längre texter och videoklipp.

— Våra journalister blir för var dag allt bättre på det digitala och vår publik växer stadigt, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hallpressen.

Att tidningen digitalt har nått sådan spridning i sitt geografiska område är en av förklaringarna till att ägarna, Hallpressen AB, nu har beslutat att JP.se inför Premiummärkning på delar av materialet.

– Vi finns på många orter och har regelbunden bevakning av kommun, region, polis och brott. Men god journalistik och stark lokal närvaro kostar att upprätthålla. Ska man täcka upp det vi gör så måste finansieringen vara bredare. Vi ser att enbart annonspengar i det långa loppet inte räcker för att finansiera våra redaktioner, säger Patricia Svensson.

Premium innebär att de som besöker Jönköpings-Posten på webben med ett digitalt abonnemang kan ta del av unik lokaljournalistik med reportage och nyheter som inte finns någon annanstans. För att få tillgång till det unika materialet krävs en inloggning på JP.se.

Annons

Vilka artiklar kommer då att märkas med Premium? Jo det är, lite förenklat, lokaljournalistik som är unik för våra plattformar. Reportage, nyheter och granskningar som du inte kan hitta någon annanstans.

Unika artiklar och reportage som JP:s uppmärksammade granskning av stadskontoret och stadsdirektören Carl-Johan Korsås, vår djupgående reportageserie om framtidens vård, och våra uppskattade porträtt på avdelningen Släkt och vänner är exempel på material som hade Premiummärkts om de hade publicerats i dag.

— Raka nyheter som till exempel olyckor och sportresultat kommer fortsatt att vara öppna för alla, säger Herman Nikolic, redaktionell chef på Hallpressen.

Premiumläsarna kan vänta sig lite extra i höst. Som vi tidigare berättat satsar JP mer på granskning och det finns flera idéer för både nya återkommande inslag inom våra olika bevakningsområden, och klassisk lokal nyhetsjournalistik.

Allt fler riks- och lokaltidningar som börjat ta betalt på nätet konstaterar att det finns en vilja att betala för kvalitetsjournalistik.

Herman Nikolic tror att situationen är densamma i Hallpressen.

— Jag tror att många av våra läsare håller med oss om att det är viktigt att det finns journalister som informerar, rapporterar och granskar i våra kommuner. Att det är värt något. Tillgången till trovärdiga medier lokalt är ytterst en demokratifråga.

Premium är gratis för dem som har en prenumeration av papperstidningen. För övriga kostar tjänsten 99 kronor i månaden - den första månaden kostar dock bara en krona, så att fler ska få prova på tjänsten. Som bonus kan man även ta del av Premiuminnehållet på alla våra tidningar i Hallpressen.

Sju tidningar tar nämligen klivet in i Premium i höst. De är Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands Dagblad, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning och Smålänningen.

Sedan tidigare används Premium på tre av Hallpressens tidningar i Skaraborg - Falköpings Tidning, Skaraborgs läns tidning och Västgöta Bladet.

LÄS MER: Så gör du som redan är prenumerant för att logga in

LÄS MER: Så blir du premiumkund/våra olika paket

LÄS MER: Här får du mer information om Premium

Fakta: Så skaffar du Premium

Är du redan prenumerant, men ännu inte har aktiverat ditt digitala konto? Gör det. D..

Fakta: Så skaffar du Premium

Är du redan prenumerant, men ännu inte har aktiverat ditt digitala konto? Gör det. Då får du tillgång till hela vårt Premiuminnehåll. Du aktiverar ditt digitala konto här!

Du som inte har någon prenumeration behöver teckna en för att kunna ta del av Premiuminnehållet: Klicka på en Premiumartikel och följ anvisningarna, gå in på vår prenumerationssida eller kontakta kundcenter på 036-30 40 40 eller genom att klicka här!