För 23e året i rad säljer de gåvobevisen som finansierar de värdefulla lådorna med mat och hygienartiklar.

Fakta: Det här innehåller en låda

2 kg ris, 2 kg mjöl, 1 kg socker, 1 kg spaghetti, 1 kg makaroner, 1 l matolja, 1,5 kg sylt, 2..

Fakta: Det här innehåller en låda

2 kg ris, 2 kg mjöl, 1 kg socker, 1 kg spaghetti, 1 kg makaroner, 1 l matolja, 1,5 kg sylt, 2 kexpaket, 2 paket knäckebröd, 2,5 l flytande tvål, 1 l diskmedel, 4 tandborstar, tandkräm, godis, toapapper, diskborste, disktrasa och 10 fröpåsar.

Ett gåvobevis, som finasierar en låda, kostar 200 kronor.

Gåvobevisen säljs utanför matbutikerna i Taberg fredag och lördag men kan även köpas hos församlingen eller hos SAM-hjälp på Ekhagen.

Satsningen görs tillsammans med SAM-hjälp, som i år har laddat upp med 4 650 gåvobevis.

— Förra året tog de ju slut, säger Marianne Sandqvist.

Hon lovordar medlemmarna i församlingen som ställer upp med att packa och dela ut informationsblad. På fredag och lördag står de dessutom utanför matbutikerna i Taberg och säljer gåvobevisen.

— Vi har inte svårt att få tag i folk faktiskt, säger hon.

Många vill hjälpa

— Det är roligt att vara med på ett hörn, säger Henrik Lindkvist.

Han får medhåll av Gull-Britt Eskilsson.

— Det här berikar ens liv något oerhört, säger hon.

Annons

Lådorna körs ner och delas ut på plats i till exempel Rumänien, Moldavien och Ukraina. SAM-hjälp har egna lastbilar och chaufförerna, som åker två och två, är frivilliga.

SAM-hjälp har också ett utbyggt kontaktnät på plats och vet var lådorna gör mest skillnad, menar Marianne Sandqvist. Det är de riktigt fattiga familjerna som får dem.

— Vi har hört berättelser där mammor står och storgråter över lådan och säger ”så här mycket mat har jag aldrig ägt på en gång”, säger hon.

Lågt inköpspris

Hon uppskattar att innehållet i lådorna egentligen är värt minst det dubbla mot de 200 kronor gåvobeviset kostar. I och med att det blir så stora kvantiteter kan de pressa priserna.

— Vi köper in över nio ton ris.

I lådan finns mat och hygienartiklar, som tvål och tandborstar. Dessutom skickar de med ett antal fröpåsar och Henrik Lindkvist berättar att de verkligen är uppskattade. Familjerna odlar ofta på varje kvadratmeter som finns tillgänglig.