— Den största lägenheten är nog såld inom ett par timmar, sa mäklaren Peter Nelzén på Skandiamäklarna inför torsdagens visning.

Det hann inte ens gå så lång tid. Vid 13-tiden kunde Peter Nelzén meddela att den dyraste av lägenheterna såldes under förmiddagen.

– En känd företagare ringde och sa: ”Jag tar lägenheten obesedd, för jag vill vara säker på att den blir min”. Kontraktet är påskrivet, säger Peter Nelzén, som inte vill avslöja vem företagaren är.

De fyra lägenheterna är mellan 135 och 185 kvadratmeter stora med högt i tak, stora vardagsrum med takrosetter och med lyxiga kök. Den gamla patriciervillan från 1909 ligger i sluttningen ner mot Vättern och mäklaren lockar med promenadavstånd till restaurang Sjön och nyrenoverade Rosenlunds herrgård.

Annons

Peter Nelzén känner inte till några andra lägenheter i trakten med den här prislappen. Han är inte särskilt orolig för att de inte ska gå att sälja och det började som sagt bra med den dyraste lägenheten.

Patriciervillan byggdes 1909 av rådman L Sjöberg. Någon gång på 1940–talet övertogs villan..

Patriciervillan byggdes 1909 av rådman L Sjöberg. Någon gång på 1940–talet övertogs villan av en kvinna som startade beställningsverksamhet där under namnet Backgården.

År 1961 tog Josef och Gunhild Strub över verksamheten och hade beställningsverksamhet och begravningskaffe i huset.

År 1984 tog den kände krögaren Sven Edelönn, som precis hade lämnat krogen Svarta Börsen, över Backgården och döpte om den till restaurang Strand. Sven Edelönn tog över tillsammans med kockarna Åke Pettersson och Thomas Bruzell.

Det är han som lämnat uppgifterna om villan och som berättat att han på vinden hittade en fin originalritning där det stod "Villa Strand, ritad till rådman L. Sjöberg, 1909."

Av de fyra lägenheterna är tre av dem etagelägenheter och alla är, säger Peter Nelzé, utrustade med kök som är tio gånger så dyra som i en nyproducerad lägenhet. Bänkskivorna är av sten och vitvarorna exklusiva. Månadsavgifterna är på mellan 6 000 och 8 500 kronor i månaden.

Bostadsrätterna ska vara klara under november månad och Peter Nelzén tror att det kan bli inflyttning till jul.

Bakom de fyra bostadsrätterna i gamla Backgården står byggherrarna Sami Asani, Sanjay Joshi och Philip Sjöbring som äger villan och 5 000 kvadratmeter mark.

Sami Asani berättade redan i somras om paradvåningarna i villan och om företagets förhoppning att få bygga ytterligare två flerbostadshus i sluttningen ner mot Vättern. Därför har de ansökt om planbesked hos politikerna i stadsbyggnadsnämnden men utsikterna för att politikerna ska säga ja är inte särskilt stora.

Området är känsligt eftersom det ligger nära både Vättern och Posses park och protesterna mot att bygga fler hus har inte uteblivit.

Totalt har ett 30-tal personer anmält sitt intresse för lägenheterna, sedan en annons lades ut under gårdagen.

LÄS MER: Så dyra är lägenheterna i Jönköping

LÄS MER: De bygger små tvåor

LÄS MER: Vätterhem bygger billiga lägenheter av förråd