Tidigare fanns det inte så mycket saker på skolgården som det kanske göra på nyare skolgårdar. Men efter att ett femtontal föräldrar med barn och skolpersonal jobbade hårt tillsammans en kväll så har nu Kråkerydskolan fått en upprustning av skolgården.

– Det finns mycket skog kring vår gård, men inte så många miljöer som inbjuder till lek. Med den här fixarkvällen hoppades vi få till till riktigt bra lekmiljöer som bjuder in till lek, berättar Catrin Darmark Löfstedt, lärare på skolan.

Det var fritidspedagogen Pia Jelvestam som drog igång initiativet och fick sedan hjälp av personal på skolan att genomföra fixarkvällen. Hon tog fram ritningar på saker de kunde bygga och sedan skickade de ut ett mejl till föräldrar och frågade vad de kunde bidra. De kontaktade även lokala företag och bad om bidrag.

– Vi är så tacksamma mot de föräldrar som hjälpt till, utan dem hade vi inte kunnat genomföra det här. Vi är också tacksamma över att XL-bygg och Bohman och son vill hjälpa till med sponsring, säger Catrin Darmark Löfstedt.

Att de valde att vända sig till föräldrar och sponsorer istället för att be kommunen om pengar har flera anledningar enligt Catrin Darmark Löfstedt.

– Man skulle kunna gå genom kommunen, men det här var en idé vi fick och vi vet att andra skolor har gjort det. Det här skapar ju också en relation med föräldrarna. Det är ju viktigt för dem också att barnen har det bra i skolan på dagarna plus att vi fick en trevlig kväll, så det är många bitar i det, säger hon.

Annons

Det första barnen gjorde när det kom till skolan dagen efter var att börja leka med alla nya saker. Några av de saker som byggdes under kvällen var ett utekök, en biltvätt och spiltor till de trähästar som träslöjdsläraren Gunnar Liev gjort till barnen.

– Det var fantastiskt fint väder, vi grillade och alla var på glatt humör. De barn som var med sina föräldrar hjälpte till att måla lite annars åt de korv och lekte, berättar Catrin Darmark Löfstedt.