Om ett år ska Wetterbygden Sparks ladda för sin debutsäsong i högsta serien. Det är målet. Sparks siktar klart och tydligt på att ta steget upp.

Fakta: Wetterbygden Sparks

Coach: Francisco Pinto, Peter Johansson (assisterande).

Nyförvärv: Sarah Beal, Providence College..

Fakta: Wetterbygden Sparks

Coach: Francisco Pinto, Peter Johansson (assisterande).

Nyförvärv: Sarah Beal, Providence College Friars, Lisa Siösteen, Norrort, Ida Gustafsson, Forum.

Förluster: Sandra Hossaini, studerar Stockholm, Andrea Bolstad Raa, Eos, Brooke Le Mar, Tyskland, Jonna Raflund, Malbas, Emelie Dalén, klubb ej klar, Clara Eidstedt, slutat, Emilia Gonzalez-Hallgren, slutat.

Seriepremiär: Oskarshamn (borta söndag).

– Vi är betydligt starkare än för ett år sedan. På alla sätt; fysiskt, spelmässigt och mognadsmässigt, säger coach Francisco Pinto när Jönköpings–Posten träffar honom några dagar innan seriestarten.

– Det blir den andra säsongen med de flesta i laget nu. Skönt att vi kan jobba vidare med det som vi påbörjade ifjol. Det kommer att bli en spännande säsong med flera utmaningar, fortsätter Pinto.

Förra helgen visade Sparks att kapaciteten finns där. AIK och Eos, som båda tillhör Basketligan, besegrades när det var turnering på hemmaplan.

– Vi vill upp till ligan, vill inget annat och det är det som är vårt mål. Det laget som vi har nu hade vi kunnat spela i ligan med.

Annons

– Det är klart att det var en besvikelse att vi inte gick upp förra säsongen. Men vi kanske inte var riktigt redo för det. Ebba (Sjökvist) och Alice (Jernberg) åkte på skador och de saknades mycket under superettan.

Först är det ettan som gäller fram till jul, sedan väntar superettan. Och efter det hoppas Wetterbygden Sparks att ta steget upp via ett positivt kval.

– Vi behöver ha är en träningsmiljö som är tuffare än våra matcher. Matcherna i basketettan kommer inte att vara tillräckligt för oss. Vi kommer att lägga in matcher mot ligamotstånd under veckor och helger när vi har ledigt. Vi behöver den utmaningen. Vår trupp är tillräckligt bra och bred för att klara det.

– De lagen från ligan som kommer att hamna i ett negativt kval kommer att gå in med ett högre tempo. Och det blir en utmaning för oss att hålla uppe ett bra tempo under säsongen. Nu under försäsongen har vi mött ligalag och fått spela i ett högt tempo.

Två lag från ettan kommer att ställas mot två lag från ligan i ett kval. Två platser till den högsta serien står på spel.

– Högsbo tror jag kommer bli vår största konkurrent. Från den norra serien vet jag inte riktigt, men Östersund kan bli bra. De har tre amerikanskor i laget.

– Elva spelare går eller har gått på Sanda, som är en basketfabrik. Det betyder mycket att de har fått den utbildningen. I april när allt avgörs borde vi vara redo för att ta steget upp, säger Francisco Pinto.