Under hela vecka 17 kommer Nyföretagarcentrum på olika platser i Sverige att anordna aktiviteter för att inspirera människor att starta eget. Jönköping är inget undantag.

— Vi har valt att satsa på två timmar fredagen den 28 april med ”Café starta eget”. Det är ett koncept som vi har haft i tio år nu, berättar Anna Bjarnle, verksamhetsansvarig för Nyföretagarcentrum i Jönköping.

— Då samlar vi alla våra samarbetspartners. Det blir en form av minimässa under mer avslappnade former, en möjlighet att träffa experter på plats och utöka kontaktnätet.

Läs mer: 2600 företag har startat (2016)

Höjdpunkten är utdelningen av priset till Årets nyföretagare. Det har delats ut sedan 1991 för att lyfta fram några av nyföretagarna lite extra. Till kriterierna hör bland annat att företaget har varit igång i högst tre år och att det finns någon form av ekonomisk stabilitet.

— Vi vill lyfta fram ett eller flera goda exempel. Ibland har vi lyft en udda affärsidé, en annan gång en personlig resa. Det kan också vara ett företag som har gått snabbt framåt, säger Anna Bjarnle.

Läs mer: Årets mentorer i länet utsedda

Nyföretagarcentrum räknas som ledande aktör för nyföretagare i Sverige och täcker i dag 200 kommuner, bland annat Jönköpings kommun. Målet är att bidra till fler nya livskraftiga företag.

Läs mer: Städ och fiske prisades (2014)

Läs mer: De blev årets nyföretagare (2015)

Läs mer: Årets nyföretagare utsedda (2016)