En ideell inställning till verksamheten skulle snart bli en livsstil med mycket jobb, men samtidigt ett varmt gensvar från gästerna. Och i år har ägarparet Charlott och Roger Lundberg för första gången på tio år fyra personer på lönelistan. Genom åren har de allt mer riktat in sig på olika grupper som gäster - främst handlar det numera om hundklubbar och flugfiskare. Men också konferensgäster och en och annan veckopendlare som kan inkvarteras i ett 20-tal bäddar.

— Just nu har vi en otrolig växtvärk, det har verkligen gett ringar på vattnet från att vi började med det som en hobbyverksamhet. Det har varit tio tuffa år för att hitta rätt, men nu är pensionatet etablerat, säger Charlott Lundberg.

Första semestern

Att driva det anrika pensionatet i Furusjö innebär förstås en hel del slit med matlagning, städning och annan service. Men också en social relation till gästerna som de har uppskattat mycket.

— Vissa dagar kan det handla om 18-20 timmars arbete. I år får vi för första gången fyra semesterdagar tillsammans, säger Charlott Lundberg, som tidigare jobbat inom vården medan Roger jobbat och fortfarande jobbar inom industrin.

Somliga föreningar stannar en vecka på pensionatet, och nu är alla helger fram till oktober fullbokade. Lundbergs har dessutom redan börjat boka in gäster för 2018. Stilen på Sjöhaga, som startade verksamheten 1935, har i mångt och mycket förvaltats och bevarats till i dag.

Pubkvällar

Annons

— På den tiden fanns det 43 pensionat i Habo med omnejd. Många här har också någon form av anknytning till Sjöhaga från den tiden, och vi har velat driva verksamheten vidare i Maja och Yngves anda, säger Roger Lundberg.

På deras tid var det ofta en rekreationsplats för välbeställda familjer, ofta från Stockholm eller Göteborg.

— Nu har det blivit något av en social inrättning, och vi har även pubkväll en gång i månaden. Vi har också bröllop ett par gånger om året och julbord, säger Charlott.

När hundklubbarna från olika delar av landet kommer till pensionatet, ställer Lundbergs ofta upp med att köra ut den lagade maten till skogen eller andra platser där sällskapet håller till under dagen. När Jönköpings-Posten är på besök, väntar en helg när det ska lagas mat till 25 personer tre gånger om dagen.

Vändpunkt

— Det var tufft i början, men efter ett tag bestämde vi oss för att bo här i fyra år, samtidigt som vi hade kvar vårt hus i Mullsjö. Det blev en vändpunkt då det började gå väldigt bra, berättar Roger.

— Det har blivit en familjär stämning med gästerna som har gjort att vi har fått kontakter över hela Sverige.

Lundbergs berättar gärna för gästerna om Yngve och Maja Högberg; paret som tog över pensionatet efter Yngves två systrar, två år efter starten efter att ha fått det som bröllopsgåva. Högbergs drev det i hela 51 år fram till 1988, och i den andan har Roger och Charlott velat fortsätta driva Sjöhaga.

Men nu känner de sig redo att lämna över till nya krafter.

— Vi känner oss stolta över vad vi gjort under tio år, men nu är drömmen att under 2018 hitta några som vill ta över och fortsätta förvalta pensionatet, säger Charlott och Roger Lundberg, som nu är öppna för att hitta en köpare till Sjöhaga Pensionat.