I oktober kommer en ny barndeckare där handlingen utspelas i Bankeryd, "Vätterndeckarna - Leksakstjuven". Historien handlar om Vätterndeckarna Robin och Karla som försöker lösa mysteriet med de försvunna leksakerna på Sonjas livs.

— Det var först en saga jag berättade för barnen, säger författaren Malin K Eriksson, som själv bor i Bankeryd.

Sagan utvecklades till en bok men hennes egna barn är fortfarande förlagan till bokens huvudkaraktärer.

En annan verklighet

Annons

I Robin och Karlas värld finns inslag av det övernaturliga, Bankeryds vanliga gator har helt enkelt blivit lite mer magiska.

— Det håller sig inte riktigt till verkligheten så som den är.

Boken ges ut av det lilla lokala bokförlaget Bankeryd Bok och Kultur, som Malin själv driver, och hon har själv gjort både omslag och illustrationer. I somras hade hon sin ateljé och skrivarlya i Trånghalla öppen för allmänheten.

Malin har tänkt att den nya boken främst ska vända sig till barn mellan sex och nio år. Boken blir Malins sjätte och två uppföljare i serien om Vätterndeckarna finns redan på idéstadiet.

Kommer fler titlar

I pipeline finns även en vuxenroman som planeras bli färdig under våren.

"Vätterndeckarna - Leksakstjuven" går till tryck om två veckor. Det svåraste är att bli helt nöjd och sluta att göra små ändringar hela tiden berättar Malin. När boken är på tryckeriet finns det ingen återvändo.

— Då är man alltid livrädd, säger hon.

Det blir bokrelease på Bankeryds bibliotek där eleverna från Attarpsskolan är speciellt inbjudna.

Lyssna på webben

På jp.se kan du se och höra när författaren själv läser ett stycke ur boken. Karla har nämligen fått syn på en mystisk tant som hon följer efter...