Larmet kom in vid fem-tiden när boende i området hörde en smäll.

– Det är något som ska ha exploderat varpå en mindre brand uppstod i någon påse utanför Kulturhuset. En person i närheten upptäckte detta och kunde släcka branden, säger polisens presstalesman Björn Öberg.

I samband med explosionen krossades en fönsterruta på Kulturhuset. Enligt polisen finns det dock inga uppgifter om några skador inne i fastigheten. Det finns även inga uppgifter om att några personer ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Explosion tidigare i veckan

Det är andra gången på kort tid som det sprängs i Jönköping. Tidigare i veckan sprängdes en bil på Trollhättegatan.

– Vi är väldigt tidigt i utredningen så det är svårt att säga om de båda händelserna kan ha något samband, säger Björn Öberg.

Annons

Ett område utanför Kulturhuset spärrades av under morgonen och polisens bombgrupp samt flera tekniker undersökte platsen.

– Vi kommer att finkamma området, hålla förhör med vittnen och knacka dörr på platsen, säger Björn Öberg.

Strax efter klockan 09.00 togs avspärrningarna ner.

Om någon har sett eller hört något vid platsen under den tiden som explosionen inträffade ombeds man att kontakta polisen på tipsnumret 114 14.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

”Hoppas det inte händer igen”

Gunnar Dahlqvist är verksamhetsansvarig för Hela Människan som ligger i anslutning till Tändsticksområdet.

– Jag vet egentligen inte så mycket om vad som har hänt, utan kan konstatera att vår personal hörde en smäll vid 05-tiden på morgonen. Men det var lugnt på vårt boende och vår personal kunde somna om en stund till, säger Gunnar Dahlqvist.

Han tycker det är otrevligt när idéburna verksamheter attackeras, men säger att han inte känner någon större oro på något vis för Hela Människan.

– Vi kommer inte gå vidare med det här, utan hoppas att det inte händer igen, säger han.