Under årens lopp har personer som är aktiva inom olika intresseområden fått utmärkelsen Årets Huskvarnabo, som numera heter Framsteget. Alf Henrikson, Calle Örnemark, Lottie Knutsson och Karin Alvtegen är några exempel på pristagare.

2015 vann Sanda utbildningscentrum - och de fick behålla priset i två år.

2016 uteblev priset eftersom man inte kunde komma överens om vem som skulle få det. Den dåvarande juryn kom fram till att det vore bra att besluta om formella kriterier och regler för hur nomineringen ska gå till.

I år tar man nya tag och ser till att vandringspriset, en av Calle Örnemarks träskulpturer, får vandra vidare till nästa pristagare. Skulpturen består av två ben som kliver fram och symboliserar framsteg.

Annons

— Den som får priset ska ha gynnat Huskvarna och tagit ett betydelsefullt kliv framåt, säger Per Jonson som är ordförande i Huskvarna hembygdsförening.

Han är med i den nya juryn tillsammans med Gunnar Storm (ordförande i Huskvarna Ja Visst), Kari Ruokola (kultur- och fritidsförvaltningen) och Anna-Lena Hultgren (representant för näringslivet).

Får en egen dag

Förr delades priset ut på Fallens dag, men inte i år. I stället får prisutdelningen en egen dag.

— Den 18 november delas priset ut med pompa och ståt, säger Anna-Lena Hultgren.

Med nya kriterier och en ny jury är det alltså bäddat för en ny pristagare. Frågan är bara vem som får det. Juryn tycker nu att även allmänheten kan vara med och nominera en person, organisation eller företag som på något sätt har en stark anknytning till Huskvarna.

FOTNOT: Senaste datum att mejla in nomineringar till per.j@ccj.se eller gunnar.storm@comhem.se är den 31 oktober.