Centerns andranamn, Anna-Maria Toftgård, är gift med Samuel, som är son till PO:s bror.

Läs mer: Ny kör för vänskap och integration

Fakta: C-listan inför valet

Ulf Abrahamsson, 64, Vaggeryd

Anna Maria Toftgård, 41, Tofteryd

Jörgen Johansson, 54, Skillingaryd..

Fakta: C-listan inför valet

Ulf Abrahamsson, 64, Vaggeryd

Anna Maria Toftgård, 41, Tofteryd

Jörgen Johansson, 54, Skillingaryd

Pelle Philip, 66, Bondstorp

Ida Philip, 34, Bondstorp

Carina Strid Bjuhager, 58, Åker

Sverker Bernhardsson, 67, Vaggeryd

Sven Samuelsson, 54, Skillingaryd

Ovanstående namn fastslogs vid nomineringsstämma den 7 november. Ytterligare tolv personer finns med på den förslaget till den fullständiga valsedeln.

Anna-Maria är inte ensam om att vara ”ingift” kvinna i centerpolitiken – vad gäller efternamnet. I den norra kommundelen har Ida Philip gjort sig känd för medborgarförslaget om heltidstjänster inom barnomsorgen. Hon står på femte plats och är gift med sonen till Pelle Philip, som å sin sida återfinns på plats nummer fyra.

Läs mer: Förslag: Femårskontrakt i barnomsorgen

Annons

På plats tre hittar vi ytterligare ett nytt namn: Jörgen Johansson är mannen som flyttade in med El-agenten i gamla Konsumlokalen.

Av de 20 namnen på Centerns lista kan cirka 3–5 av de översta namnen nå en plats i kommunfullmäktige, beroende på utfallet i valet. I förra valet påverkades detta av personröster, när Göran Lemke tog sig förbi Roger Andersson. Ytterligare ett par kan räkna med bli ersättare. Utöver detta, eller dessutom, finns det platser i nämnder att sikta på.

Listan är jämnt fördelad mellan norr och söder. Möjligtvis borde norr ha fått ytterligare någon representant med tanke på folkmängden. Bland topp åtta finns det fem herrar och tre damer. Längre ner i listan finns många spännande namn. Fredrik Nord på plats 17 gjorde sig, om inte annat, känd för att han övergav Sverigedemokraterna.

Läs mer: SD-politiker hoppar av till Centern

På plats elva finns prästen och antikhandlaren, Henric Ulfsax.

Läs mer: Kommunens första antikhandel

Vid nomineringsstämman var man nöjd med den föryngring som listan innebär. I jämförelse med valet 2014 innebär det att C-politikerna i topp-8 är i snitt fyra år yngre.

Det ska väl, för ordningens skull, nämnas att Ulf Abrahamsson står kvar som nummer ett. Han har i dag uppdrag i såväl fullmäktige som kommunstyrelsen och dess utskott, bland annat. PO Toftgård fortsätter något år till som C-politiker, men från och med valet inte på den kommunala toppnivån.