Det var en överraskande nedtonad Bert som mötte den fullsatta kroglokalen när Kristdemokraterna bjöd in Jönköpingsborna till förvalsturnén med Ebba Busch Thor och Bert Karlsson. Men å andra sidan: förutsägbarhet är inte det man brukar förknippa just honom med. Det troliga är dock att några arrangerande kristdemokrater har tagit till sig av kritiken efter turnéns premiär i Skara för några veckor sedan, då utfrågaren ansågs ha stulit showen, eller ifrågasättandet av hans förkärlek för att dra fräckisar i strålkastarljuset.

Ledarsidan har redan dissat upplägget att koppla ihop partiledaren med entreprenören från Skara som har ett förflutet i ett parti som Ny Demokrati. Den inställningen kvarstår. Samtidigt får det medges att konceptet med Bert Karlsson som dragplåster lockar besökare som kanske inte annars dras till politiska möten och utfrågningar.

Den som delar scen med Bert Karlsson kan inte sitta snällt och vänta på att få ordet. Den så kallade utfrågaren hann berätta om sin karriär som politiker, göra reklam för sina företag och sin Youtubekanal samt kritisera allt från sjukvård till äldres mat. Men Ebba Busch Thor verkade varm i kläderna och kunde leverera en både avslappnad och rapp show som inte helt kapades av hennes sidekick. Innehållet var visserligen det vanliga - sjukvård, äldreomsorg, fler poliser - men det gemytliga formatet går hem. Naturligtvis nämndes inte partiets låga stöd i opinionen. KD:s partiledare är tvärtom van att beskriva hur de står där på valnatten och gör sig beredda att förändra Sveriges politik på riktigt. Men kanske är just den gemytliga linjen KD:s väg framåt?

Annons

Tiden tickar på, men än finns det möjlighet till nya grepp. Varför inte snickra ihop en ny turné, fast med den starka duon Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C)? De har båda förmågan att snabbt få kontakt med publiken, är goda retoriker och kan faktiskt vara riktigt roliga. Det har de nyligen visat vid Alliansens gemensamma framträdanden vid Centerpartiets och Kristdemokraternas respektive kommundagar.

Eller ännu bättre: låt dem starta en podd! Tänk seriösa ämnen avhandlade av skarpa hjärnor i en lättsam form, tänk en politisk variant av Skäringer och Mannheimer, en av de vassaste och mest populära poddarna sedan starten för ett år sedan.

Bert Karlssons närvaro kan möjligtvis locka en del väljare till KD från SD. Men, om KD verkligen vill bredda sin anhängarskara genom att göra partiledaren folklig finns det andra metoder. De innehåller inte dragplåster med förkärlek för fräckisar om påsatta kvinnor och prostitution.