En ny rapport, som publicerades i tidskriften The Lancet, visar på att människornas intag av rött kött måste halveras och mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor.

Om vi inte lägger om våra kostvanor rejält riskerar jorden att drabbas av ”katastrofal skada”, visar rapporten.

– Maten vi äter och hur vi producerar den avgör såväl människors som planetens hälsa, och för tillfället har vi fått detta kraftigt om bakfoten. Vi behöver genomgripande åtgärder där vi förändrar den globala matproduktionen på en skala vi aldrig skådat tidigare, säger en av artikelförfattarna, professor Tim Lang vid University of London, till tidskriften, enligt TT.

Forskningsprojektet, som har involverat 37 experter från 16 olika länder, har tagit tre år att genomföra.

– Den här rapporten visar hur vi bör äta, men framför allt att det är möjligt att föda en växande befolkning på ett hållbart sätt, säger Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Centre och en av författarna bakom rapporten, till TT.

14 gram kött motsvarar ungefär en köttbulle eller två varmkorvar i veckan.