Italien, Spanien, Grekland och Cypern – det är fyra europeiska länder som svenskar ofta besöker under hösten för att få värme.

I en jämförelse gjord av statistikmyndigheten SCB har de jämfört prisstatistiken i olika länderna för att se vilken som är snällast mot plånboken.

Några vanliga utgifter som förekommer under resor är boende, restaurangbesök, transporter, shopping och livsmedel.

Om man som resenär prioriterar boende och att äta ute så visar jämförelsens att Grekland det bästa valet. Hotell och restaurang var nämligen 40 procent billigare än i Sverige förra året. Vill man resa runt är Grekland också ett bra alternativ. Transporterna är betydligt billigare än i Sverige - hela 25 procent.

Men om man vill spendera sin semester med shoppning eller ett glas i handen är det Spanien som gäller. Hotell och restaurangbesök i Spanien är billigare än i både Italien och på Cypern, även om det är något dyrare än i Grekland.

Samtliga fyra länder som SCB har genomfört är billigare än Sverige – med undantag för de alkoholfria dryckerna i Grekland som är 10 procent dyrare än i Sverige.

Fakta: Så jämfördes länderna av SCB

Jämförelserna har gjorts med hjälp av Prisnivåindex (PNI), som är en del av  är en del ..

Fakta: Så jämfördes länderna av SCB

Jämförelserna har gjorts med hjälp av Prisnivåindex (PNI), som är en del av  är en del av undersökningen Köpkraftspariteter (PPP). PNI används för att jämföra prisnivåer och levnadskostnader mellan länder. Med hjälp av köpkraftspariteter beräknas en gemensam valuta och varorna blir då värderade på samma prisnivå. Samtliga jämförelser gäller prisnivåerna under 2018.

Annons