Familjecentralen i Vaggeryd invigdes inte med klippning av blågula band. Istället knöts band samman för att symbolisera samarbetet mellan kommunen och regionen, och de olika avdelningarna inom dessa organisationer.

Läs mer: Smygtitt på nya familjecentralen

Nya Familjecentralen

2017: Lokalerna tas i drift den 20 februari och invigs drygt en månad senare

2016: Ombyggn..

Nya Familjecentralen

2017: Lokalerna tas i drift den 20 februari och invigs drygt en månad senare

2016: Ombyggnationen börjar efter påsk och slutbesiktning sker den 20 december.

2015: Tvist i januari om vad landstinget ska betala i hyra för sin del i lokalerna. Troligt med invigning i början av 2016. Ett halvår senare är positionerna fortfarande låsta.

2014: Under våren presenteras ritningar för den nya familjecentralen. Då siktar man på invigning i maj 2015.

2013: BVC flyttar på hösten ut från familjecentralen på grund av trångboddhet. Efter förslag från Liberalerna faller blickarna på vad som i nyskick 1921 hette C Svenssons nya vagnfabrik, vid sim- och sporthallens parkering. Berry Lilja, dåvarande kommunalråd, säger att en ny central ska vara klar under 2014.

2012: Fullmäktige beslutar att prioritera en fullskalig familjecentral i Vaggeryd.

2011: På hösten berättar dåvarande chef för individ- och familjeomsorgen, Annika Åberg, om trångboddheten på familjecentralen Framgången i Vaggeryd.

2006: Familjecentralen, med barn- och kvinnohälsovård samt öppen förskola, öppnar i Vaggeryd.

Under familjecentralens tak samsas ju sedan någon månad tillbaka fyra verksamheter. Det är regionens kvinnohälsovård – med kopplingar till sjukhusen, barnhälsovården, som är en del i vårdcentralerna Bra liv – vilket också är en del i regionen, funktioner från kommunens socialförvaltning samt öppen förskola – som ju sorterar under barn- och utbildningsförvaltningen.

Förskolebarn återkom i form av en hjärtesmältande kör, som fick tuffa förvaltningschefer och förhärdade politiker att mjukna. Verksamhetssamordnaren Ann-Britt Dahlin, som var invigningens toastmaster bollade vidare till olika talare.

Annons

Lars-Evert Eskilsson, som kommit för att överlämna en skylt från Waggeryds museiförening, berättade om bakgrunden till den gamla tegel byggnaden.

— När jag var liten kallades den för Rex, efter verksamheten som fanns här då. C Svenssons nya vagnfabrik som öppnade här 1921 gick i konkurs redan 1923 på grund av konkurrensen från den framväxande bil- och lastbilstrafiken.

Även Thore Ohlsson (L) har minnen från platsen. Han berättar om brädstaplar där barnen brukade leka. Han berättar också att det var på initiativ från Liberalerna som byggnaden kom på fråga för familjecentralen.

Ytterligare en tillbakablick blir det med barnavårdscentralens tidigare läkare, Gunnar Wahrenberg.

— Hur många här är det som minns syster Anna och syster Karin, frågar han och får flera händer i luften till svar.

Politiker och chefer från regionen tycker att det är en fint ordnad invigning av en fin verksamhet. Den motsättning om hyran, som fördröjde bygget, verkar vara glömd.