Läs mer: Inför ”Paddan”-båtar mellan sjöarna i Jönköping

Det är i en debattartikel i JP som tre ledande moderater, Kent Ly, Peter Jutterström och Kjell Krantz, presenterar en vision för Jönköpings utveckling kring sjöarna. Som exempel anges småbåtar i paddanformat som går mellan de tre sjöarna Vättern, Munksjön och Rocksjön.

Rocksjön är ett naturreservat och Anders Berthling, ordförande i Naturskyddsföreningen Jönköping, förvånas av idén att köra in paddanbåtar där.

– Det är heltokigt, säger han.

"Dålig hänsyn"

Han berättar att länsstyrelsen gett kanotfarare nej till att färdas mellan de båda sjöarna, av hänsyn till naturlivet.

– Om kanoter fått nej har jag väldigt svårt att tro att paddanbåtar skulle godkännas. Det skulle störa naturlivet i Rocksjön som är väldigt känsligt, säger han.

I reservatet finns häckande fåglar, uttrar och bävrar som lätt störs av mänsklig aktivitet.

– Vi tycker att de här spångarna som redan finns är ett väldigt bra initiativ, det är något som uppskattas av många.

Vad tänker du om att man presenterar en sådan här idé?

Annons

– Det visar på väldigt dålig hänsyn till naturen, bävrar och grodor skriver inga insändare och då måste vi andra bli deras försvarare, säger Anders Berthling.

Rocksjön är idag ett naturreservat. Anders Berthling tycker att spångarna är ett bra initiativ, människor kan uppleva reservatet utan att störa naturlivet.

"En bra fråga"

Kent Ly berättar att debattartikeln hänger samman med ett förslag om småbåtshamnar som ska presenteras längre fram.

– Vi vet att Rocksjön är ett naturreservat. Vi kan inte säga exakt hur det blir men vi kommer säkert kunna utreda det. Vad vi vill är att se hur man kan utveckla områdena på ett sådant sätt att staden och kommunen blir mer attraktivt, säger han.

Hur ska båtarna färdas in till Rocksjön?

– Det är en bra fråga. Det kanske är så att det inte går. Ärligt talat rör tankarna i första hand Vättern och Munksjön, säger Kent Ly.

Så visionen rör inte Rocksjön?

– Jo det är vad vi tänkt. Men naturligtvis kommer då frågan hur man tar sig genom de naturliga barriärerna. Vi vet att det finns restriktioner och det här visionsarbetet måste konkretiseras så vi ser hur pass möjligt det är.