— Det var många lokala band som spelade in här och jag förstår av vad jag har hört att det var populärt att spela in här. Sedan gick det ner lite för att de som jobbade här inte hade tid i och med barn och jobb. Då blev det lite mindre aktivitet. Så för några år sedan passade vi på och började spela in. Det senaste har vi dragit igång det lite mer, berättar Axel Martinsson angående hur studioprojektet Dunebug startade.

Navet i studioprojektet är Axel Martinsson som är brorson till Torbjörn Martinsson, Rickard Olsson, Elin Toresson och John Bohman. De beskriver den sistnämnde som den som kan mest inne i studion även om de andra också kan mer eller mindre kring processerna. Elin som studerar ljusdesign på högskolan har hand om ljussättning vid videos, administration och skapandet av loggor. Alla har sina olika styrkor helt enkelt. Utöver dessa fyra är det flera personer som är involverade i projektet när det behövs.

— Vi tjänar på att vara fler människor eftersom det är omöjligt som en individ att kunna allt och göra allt, säger Axel.

— Fördelen är att vi har ett stort kontaktnät med musiker och musikintresserade som vi kan plocka in om vi behöver, säger Rickard.

De får medhåll av Elin och John.

Annons

— Mycket av det som vi gör nu är sådant som vi har gjort innan, men vi har inte haft ett gemensamt namn. Nu är det mer organiserat. Det är en kombination av att vi har samlat våra krafter, säger John.

— Vi drog igång Dunebug mer eller mindre för att göra en kickstart och förstärka musikscenen i Jönköping, säger Elin.

Läs mer: Reedon Green testar sig fram

Just nu är det främst Reedon Green som spelar in där, men tanken är att lokala band som Black Anamone och Crow Country Outlaw ska komma dit och spela in och även spela in livevideos i samband med det.

— Vi gör de här videorna och spelar in så att folk ser bredden och får upp ögonen för oss, säger Rickard.

— Vi försöker fortfarande komma igång, vi är i startgroparna. Vi måste lägga ut material så att vi inte bara sitter och pratar. Vi måste bevisa det istället, säger Axel.

Gänget berättar att tanken är att studion och Dunebug ska bli en knytpunkt för lokala band och inte bara när det gäller inspelningar. Tidigare år har de haft en trädgårdsfestival i Axels trädgård på Bymarken och tanken är att det ska kunna vidareutvecklas.

— Vi har planer på att göra det lite större och kanske flytta det en bit om det är möjligt. Vi har redan kontakter med Bilda, Studiefrämjandet, Kulturhuset och band. Vi har inte riktigt hunnit dra i det än, men planen är att vi ska dra ut det någonstans, säger Rickard.