Staffan Aspegren berättade redan när han tillträdde som konstnärlig chef för teatern på Smot att han ville samarbeta med skolväsendet. Nu är det klart att Smot och Högskolan för scen och musik i Göteborg inleder ett samarbete kring musikaler. Startskottet blir ett musikalsymposium på Spira.

— Det är helt enkelt på den vägen att jag har en 20 procentig tjänst, ett professur, på Högskolan för scen och musik. Så jag sitter på två stolar så att säga. Jag jobbar mycket där med framtid och nyskrivet och det är intressant för Smot också. Så vi kör ihop en helg där vi bjuder in folk som skriver, producenter, musikalartister med mera, säger Staffan Aspegren.

Annons

Tanken är att det ska bli en årlig tradition där branschen kan träffas och ha workshops och läsningar.

— Ja så tänker vi, vi diskuterar formerna för det. Vi får se hur mycket resurser vi har, men just nu tänker vi ett årligt återkommande symposium.

I år kommer det att vara 4-5 juni. Då blir det förutom seminarier och samtal för branschfolket även en publik reading av musikalen "Camera" som handlar om Ingrid Bergman och är skriven av Staffan Aspegren själv och Jan-Erik Sääf. Läsningen görs av stjärnorna Maria Möller och Anders Ekborg.

Dessutom blir det en öppen repetition av "Raoul" som handlar om Raoul Wallenberg. Den görs av elever på Högskolan för scen och musik och skådespelare från Smot.

— Det är bra artister som gör readingen, sedan är det intressant att kolla på morgondagens stjärnor, att få möta eleverna i en öppen repetition.