De tidigare moderaterna Carin Berggren, AnneMarie Grennhag, Ola Helt, Bo Grennhag och Anders Jörgensson har bildat ett nytt parti som de lanserade under en presskonferens under onsdagen.

I valet 2018 siktar de på 10 mandat i kommunfullmäktige med sitt nya parti, som de döpt till Demokraterna.

Annons

Nu visar det sig att det nya partiet Demokraterna i Jönköping kan komma att behöva byta namn, eftersom det redan finns ett parti som heter så.

"Fantasilöst"

Det rapporterar Sveriges Radio, som pratat med partiledaren för Demokraterna i Göteborg, Martin Wannholt – som dessutom har hjälpt Demokraterna i Jönköping med tips och råd inför hur man startar upp ett parti.

– Vi har ju redan ansökt till Valmyndigheten om namnet. De kan aldrig gå till val med det, säger Martin Wannholt till Sveriges Radio.

På frågan om vad han tycker om att de valde samma namn som Wallholts parti, svarar han till Sveriges Radio:

– Det är lite fantasilöst och gränsande till ormbeteende.

Flera kan heta samma

I praktiken bör det dock inte bli några problem för Demokraterna i Jönköping att behålla sitt namn så länge det inte ställer upp i riksdagsvalet. På Valmyndighetens hemsida står det att det kan finnas flera partier med samma partibeteckning. En partibeteckning som är registrerad för val som gäller enbart en kommun eller ett landsting kan också användas av ett annat parti i en annan kommun eller annat landsting.