Jönköpings-Posten fick en förhandsvisning av den utbyggda strålbehandlingen för en dryg månad sedan. På måndagsmorgonen klippte regionrådet Mia Frisk (KD) officiellt bandet.

— Jag är stolt över den här satsningen som utvecklar cancervården i länet genom ökad tillgänglighet, ökad strålkapacitet och kortare ledtider, säger hon.

Kostnaden för utbyggnaden, inklusive all utrustning, ligger på 130 miljoner kronor och innebär att kapaciteten ökar med minst 50 procent.

"Känns fantastiskt"

Annons

Två nya behandlingsrum har byggts med två nya strålkanoner. Ytterligare en strålkanon kommer att köpas till våren som kommer att placeras i de gamla lokalerna.

Tillbyggnaden innehåller vidare så kallade förberedelserum bredvid behandlingsrummen, konferensrum, personalrum och expeditioner. Dessutom har en datortomografi köpts som ska snabba på processen ytterligare.

Per Nodbrant som tidigare varit biträdande verksamhetschef vid onkologkliniken tog vid årsskiftet över chefskapet efter Freddi Lewin.

— Det känns fantastiskt att börja året på det här sättet. På en tiogradig skala skulle jag sätta en elva. När det snackas så mycket om nedskärningar kan vi samtidigt bygga det här som betyder så mycket för länets invånare, säger Per Nodbrant.

Allmän visning

På torsdag klockan 17.30 bjuds allmänheten in till visning av den utbyggda strålbehandlingen. Då hålls också föreläsningar i ämnet cancer.

Onkologkliniken vid Länssjukhuset Ryhov har ett länsövergripande ansvar för patienter med cancersjukdomar. Varje år inträffar runt 2 000 cancerfall i länet. Ungefär hälften av patienterna får strålbehandling.