Det har gått över två månader sedan Gica hittades död utomhus och i närheten av Smedbyn där han brukade sova.

En 16-åring och en två år yngre pojke greps senare misstänkta för mord och fallet har väckt stor uppmärksamhet över hela landet och även utomlands. 14-åringen uppges ha varit drivande i gärningen.

Nya uppgifter

Båda pojkarna har förnekat brott. Men i Förvaltningsrättens handlingar från en muntlig förhandling bakom stängda dörrar, som hölls i början av oktober, framkommer nu nya uppgifter om händelserna i Huskvarna enligt en artikel i Aftonbladet.

Förhandlingen gällde vård av 14-åringen. Sociala områdesnämnden i Jönköpings kommun yrkade att 14-åringen skulle vara omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga.

Av protokollet framgår att pojken ska ha erkänt att han deltagit i misshanden av Gica, samma dag som mannen dog. Nämnden hänvisar till att pojken lämnat de uppgifterna i polisförhör.

Pojken har enligt protokollet ha slängt skor och kläder som han haft på sig dagen då misshandeln ägde rum. Nämnden uppgav även att det förekommer filmer där 14-åringen trakasserat Gica vid tidigare tillfällen.

Förvaltningsrättens dom

Förvaltningsrätten har nu gått på nämndens linje och beslutade under torsdagen om vård enligt LVU.

Annons

”NN nekar till brott men har i polisförhör erkänt att han har utövat våld mot mannen vid tillfället då denne ska ha avlidit. Han har också uppgett att han har gjort sig av med de skor och kläder som han hade på sig vid händelsen i syfte att dölja dna-spår”, skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut.

Den 16-årige pojken släpptes för en tid sedan ur häktet och är överlämnad till sociala myndigheter, enligt LVU.

Relaterat: Så mycket samlades in till Gica
Relaterat: Mordet på Gica: Därför släpps 16-åringen från häktet
Relaterat: 14-åringen förnekar brott – här pekas han ut som drivande i mordet på ’Gica’