När Migrationsverket över hela landet minskar antalet platser får kommunen chansen att ta över en del av deras olika boenden. Redan den 15 december tar kommunen över Tokeryds herrgård som fram tills nu har varit ett asylboende.

Betyder det här att flyktingboendet i bilhallen kan stängas?

— Nej, det gör det inte. Men vi jobbar på det att kunna lägga ner bilhallen. När vet jag ännu inte, säger Åsa Jonsson Sköld, chef för flyktingfunktionen i kommunen.

Annons

I mars nästa år blir det 23 lägenheter klara för nyanlända flyktingar i Barnarp, till hösten blir det lika många i Tenhult.

— Tokeryds herrgård blir ett jättebra tillskott. Vi har sagt att 70 personer kan bo där. Medan det var asylboende bodde det som mest 99 personer på herrgården men vi vill inte att fyra personer ska bli tvungna att dela ett rum, säger Åsa Jonsson Sköld.

Andreas Sturesson är lättad. Det har varit panik över att det inte finns några bostäder för de flyktingar som ska bo i kommunen.

— Vi har inte haft några bostäder att erbjuda de flyktingar som placeras hos oss och som anländer i november och december. Nu har vi det.

Avtalet om Tokeryds herrgård löper fram till sista april och boendet på Tokeryds herrgård blir inte permanent utan blir ett boende i väntan på en egen bostad.

LÄS MER: Många flyktingar kan bli hemlösa

LÄS MER: Insändare: Fruktansvärt boende i bilhall