I år kommer Jobbmässan för nyanlända och asylsökande att arrangeras den 30 mars på Jönköpings teater.

Fakta: Jobbmässan för nyanlända och asylsökande

Plats och datum: Mässan hålls dagtid på Jönköpings teater den 30 mars.

Initiativtagare: Den id..

Fakta: Jobbmässan för nyanlända och asylsökande

Plats och datum: Mässan hålls dagtid på Jönköpings teater den 30 mars.

Initiativtagare: Den ideella föreningen Integrera mera, som skapades genom Julia Sandwall 2015 och driver frågor kring mottagning och integration av nyanlända.

Sponsorer och samarbetspartners: Brenderup ab, Arbetsförmedlingen, Jönköpings kommun, CSR Småland, Region Jönköpings län, Citykoll.

Arbetsgivare: Förhoppningen är att locka arbetsgivare inom IT, teknik, industri, skönhet, hotell och restaurang, jordbruk samt hälsa- och sjukvård. Anmälan går ut den 17 mars.

Arbetssökande: Målgruppen är asylsökande samt nyanlända med uppehållstillstånd.

Programmet: Vid sidan av matchningar mellan arbetsgivare och arbetssökande genom speeddejting-intervjuer kommer det att hålla föreläsningar för arbetsgivarna om lagstiftning.

— Vad gäller de nyanländas kompetens så är utbildningsnivån och arbetslivserfarenheten varierande mellan olika individer. Vi har träffat på alltifrån dataingenjörer och läkare till driftiga hemmafruar som i hemlandet varken haft möjlighet att gå i skolan eller jobba, säger Mariana Morosanu i ett pressmeddelande.

Annons

— Med erfarenhet av tidigare projekt kan vi konstatera att det finns både ett stort utbud och en efterfrågan på nyanländ kompetens. Det som saknas är en scen där dessa möts.

Ett projekt

Jobbmässan 2016 lockade arbetsgivare ända från Göteborg, som redan under mässdagen hittade flera intressanta kandidater.

— Det är ett jättestort intresse, de vill veta mer och de vill absolut ha något att göra. Så om någon hade en bild av att det inte är så har den raserats och det känns skönt, sa Liz Modin från Migrationsverket då.

Sedan den förra mässan har Integrera mera arbetat vidare genom projektet ”Integration är tillväxt”, vilket har handlat om att hjälpa asylsökande och nyanlända att bygga nätverk inom arbetslivet - till exempel genom studiebesök och nätverksträffar. Föreningen har också arrangerat en fritidsmässa under 2016 med syftet att skapa en mötesplats för nyanlända och föreningslivet i Jönköping.