Södertälje och så nu: Skillingaryd. Som andra kommun i Sverige har Vaggeryd förärats med ett Remida-certifierat återanvändningscentrum. Skillingaryd blir därmed en del av ett internationellt nätverk som arbetar med pedagogik kring just kreativt återanvändande.

– Det här känns självklart jätteroligt och vi är väldigt stolta. Det är ju det här vi har strävat efter. Vi tror ju på idén om att det här är bra för förskolebarn och elever och det passar även bra med det entreprenöriella lärandet som ska prägla skolan.

– Och det är kul att det händer sådant i Vaggeryds kommun och inte bara i större städer. Samtidigt är det en stor fördel att vi har så mycket företagsamhet i kommunen. Företagen har hjälpt oss mycket, säger Ingegerd Almgren och Kerstin Nordenstam som arbetar på Kreativt återanvändningscentrum.

För att bli Remida-certifierade krävs dels att personalen ska ha gått en utbildning i Italien där Remida startade, och dels att de ska arbeta efter de tre stegen hållbarutveckling, estetik och pedagogik.

– Så förra sommaren åkte 13 stycken pedagoger, med hjälp av EU-medel, till Italien för att utbilda sig. Det gav många nya tankar, säger Kerstin Nordenstam.

Och nu har tillslut också certifikatet kommit på plats - något som ska firas ordentligt den 25 september.