LÄS MER: De vill bygga arenan vid Jordbron

Företaget har sitt ursprung i Kanada och äger flera cementgjuterier i Polen. Där tillverkar de armerade betongelement till fotbollsarenor men också till prefabricerade bostäder. Företaget har också licens för att bygga skyskrapor.

Vad företaget heter vill inte Henrik J M Brandsky gå ut med ännu. Han är delägare tillsammans med internationella investerare och har bland annat byggt nationalfotbollsarenan i Warszawa med en publikkapacitet på 58 500 personer. Nu vill han bygga arena i sin hemstad Jönköping.

— Jag förstår att det finns flera som har hört av sig till stadsdirektör Carl–Johan Korsås. Vi vill komma in som en underdog. Det enda som beställaren måste göra är att berätta hur många åskådare arenan ska ha och om det ska vara en fotbollsarena eller en eventarena med tak. Vi har alla former tillverkade för arenan, för tak och allt runt omkring. Sedan sköts monteringen på plats av polska specialister, säger Henrik J M Brandsky.

LÄS MER: Spindeln i nätet talar ut om arenan

Hur många arenor har ni byggt?

— Oj! Det är många. Vi har byggt flera arenor i Polen och i andra delar av Europa.

Först när anbudsunderlaget är klart kan ni vara med och tävla. Varför hör ni av er redan nu?

Annons

— Eftersom flera intressenter redan hört av sig till Carl–Johan Korsås så gäller det att visa upp vad man kan göra. Men jag har förstått att det är ett anbudsförfarande, säger Henrik J M Brandsky.

Han är uppvuxen i Jönköping men berättar att han lämnade hembygden på 1960–talet för att jobba och studera i England. Han har jobbat utomlands i 50 år och har bland annat varit leverantör till Ikea, Kanada och USA.

Henrik J M Brandsky hade gärna byggt den nya fotbollsarenan i Stadsparken.

— Det är synd att det inte fanns plats för en arena där. Stadsparken är en alldeles fantastisk plats, säger Henrik J M Brandsky.

Är ni seriösa?

— Absolut. Företaget jag representerar är mer eller mindre självförsörjande på byggnadsmaterial. Vi klarar att bygga arenan utan problem, säger Henrik J M Brandsky.

Först vid årsskiftet ska detaljplanen för den nya fotbollsarenan vid Jordbron vara klar. Det är först då som anbudsprocessen sätter igång – om ingenting har hänt som försenare processen.

Stadsdirektör Carl–Johan Korsås säger därför varken ja eller nej till de företag som vill bygga arenan.

— Det kommer nog att ramla in intressenter. Jag lämnar över förslagen till Daniel Håkansson på tekniska kontoret och sedan får vi vänta tills anbudsförfarande sätter igång. Det försöker jag berätta för de här personerna som vill skicka in sina förslag redan nu. De får ingen fördel av att de skickar in sina förslag redan nu. Men det kan ju vara intressant att ta del av dem, säger han.

Hur vet ni att ni inte blir lurade?

— Vi måste såklart kolla upp alla förslagen. Ta referenser och kolla deras uppgifter, se om det stämmer vad de säger. Det blir väl vi på stadskontoret och tekniska som gör det men vem som ska hålla i det är ännu inte klart, säger Carl–Johan Korsås.

LÄS MER: Farlig gas under marken

LÄS MER: Sopberget kan stoppa nya arenan