Mathias Bransmo är vd för Kvadrat och ordförande för Jönköpings näringslivsförening. Han berättar att initiativet till e-handelsnätverket i Jönköping togs i slutet av 2016.

Fakta: Antal e-handelsbutiker

Ehandel, en mötesplats för svenska e-handlare, har i april i år sammanställt butike..

Fakta: Antal e-handelsbutiker

Ehandel, en mötesplats för svenska e-handlare, har i april i år sammanställt butiker i Sverige klassade som primärt e-handel länsvis, här återges plats 1-10:

1. Stockholm: 1664 stycken

2. Västra Götaland: 1003 stycken

3. Skåne: 877 stycken

4. Halland: 220 stycken

5. Östergötland: 186 stycken

6. Jönköping: 172 stycken

7. Uppsala: 172 stycken

8. Västmanland: 120 stycken

9. Örebro: 117 stycken

10. Västernorrland: 111 stycken

— Bakgrunden är att vi från näringslivet ville sätta fokus på e-handel och logistik och därför projektledde vi en aktivitet med inbjudna gäster som satte fokus på e-handel. I samband med det så startade vi nätverket.

En mötesplats

Facebookgruppen ”E-handel i Jönköping” är en del i det nätverket. Här samlas stora och små företag inom e-handel tillsammans med olika aktörer från regionen, till exempel Jönköping University, Science Park och Jönköpings kommun. Antalet medlemmar är en bit över 100 i nuläget.

Annons

— Förhoppningen är att man ska vilja vara med och dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, säger Mattias Gyllensvaan som driver e-handeln Hus och hemma i Gränna.

Luncher ihop

Joel Davidsson är affärsutvecklare på Science Park och, liksom Mattias Gyllensvaan och Mathias Bransmo, en del av det nya nätverket. Han säger att ansatsen är bred, men att fokus är på etablerade och blivande e-handelsföretag i Jönköping. Målet är, att med hjälp av nätverket, ytterligare stärka Jönköping som e-handelsstad och logistikcentrum.

Under 2017 har nätverket bland annat arrangerat en rad luncher ihop.

— Vi träffas ett gäng e-handlare utan program och talare och utbyter erfarenheter och kan förhoppningsvis stötta varandras verksamheter, säger Joel Davidsson.

Om drönare

I den närmaste framtiden planeras en träff på Jönköping Airport, som också är en del av nätverket, där det bland annat ska handla om hur drönare kan användas inom e-handeln.

Det är också ett exempel på en verksamhet som växer upp vid sidan av e-handelsföretagen. Ett annat exempel är företag inom tredjepartslogistik, det vill säga företag om tillhandahåller lagerhantering och transporter för e-handlare.

Företagare med intresse för e-handel är välkomna att ansluta sig till nätverket genom Facebookgruppen ”E-handel i Jönköping”.