Det brittiska bandet Status Quo är en av årets publikmagneter och hela 21 800 har köpt biljetter detta år till Sveriges stolthet i genren musikfestival.

Väl inne på backstage med ett virrvarr av musiker och media tisslas det ganska omgående att Status Quo inte kommer att spela.

De är dock inte ensamma om att inte framträda, de är ett av sex band som inte kommer upp på scen denna festival.

Rykten om migränattack på sångaren sägs vara orsaken till den inställda spelningen och raggare från hela Sverige sägs stå och gråta öppet ute på parkeringen då spelningen förklarats inställd.

Trots att fem dieselgeneratorer havererar kör Eric Gadd, Tomas Di Leva, och Thåström samt ett femtiotal andra band på som om ingenting har hänt.

På den största Hawaiiscenen finns det stora undantaget.

Annons

Där äntrar det gamla halvtrötta bandet Sven-Ingvars scenen med löftet om att använda Status Quos 120 000 watt stora anläggning.

Sven-Erik Magnusson drar igång i full kostym, och de spelar upphottade covers på sina egna 30 år gamla låtar. Publiken är med på noterna och snart åker kavajen av.

Att se och höra punkare, raggare och svartrockare stämma upp i de enkla men självhäftande texterna var både rörande och samtidigt komiskt.

Dagen efter, i svensk media handlade det mer om den helt magiska spelningen med Sven-Ingvars än om den uteblivna med Status Quo.

Efter Hultsfredsspelningen började en ny era för Värmlands stolthet.

Med nya textförfattare som bland andra Gessle, Plura och Nisse Hellberg gick Sven-Ingvars in på topplistorna igen.

Nu, som de en gång startade hemma i Slottsbron utanför Grums, som ett rockband.

Och om inte förr Sven-Erik, så ses vi i, som du själv sjunger, ”Högt i det blå”.