Varningen kommer efter att kunder hört av sig till kommunen och berättat att okända kvinnor har ringt på dörren och velat komma in under förespegling att de kommer från hemtjänsten. Enligt Gert Kvick, säkerhetssamordnare på Jönköpings kommun, handlar det om ett par incidenter, på olika håll i kommunen.

– Det här är inte helt ovanligt tyvärr, det händer med jämna mellanrum. Ibland handlar det om personer som reser runt i landet, ibland om lokala förmågor.

Man uppmanar därför den som får påhälsning att vara särskilt observant om någon ringer på under andra tider än förväntat. Om personen uppger sig vara från hemtjänsten bör man också be om att få se en id-bricka – och kontrollera att personen i dörren är samma person som på bilden på brickan.

Kvinnorna som har ringt på i Jönköpings kommun ska inte ha haft några id-brickor.

– Hemtjänstens personal ska visa id-kort. Sedan kan det såklart hända att man glömmer det, men då hoppas vi att kunden ber att få se det. Om någon inte kan visa id är det förmodligen något som inte stämmer, säger Gert Kvick.

Har kontaktat polisen

Från kommunens sida vill man inte berätta om kvinnorna har lyckats ta sig in till någon av de äldre, eller om något brott har begåtts på plats

– Vi har varit i kontakt med polisen som jobbar med det här. Men vi uppmanar alla som är med om sådana här saker att göra en anmälan även om man inte blir bestulen eller dylikt.

Annons

I ett pressmeddelande säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, att det är viktigt att medborgare som har hemtjänst säkerställer vem det är de släpper in i sitt hem.

Den som har någon form av vård- eller omsorgsinsats och känner sig osäker eller orolig kan också ringa sin hemtjänst, hälso- och sjukvårdsteam eller hemteam och stämma av.