Det var inför säsongen 2003 som bomben slog ner.

Jönköpings-Posten kunde avslöja att förre förbundskaptenen Olle Nordin var klar som ny tränare för division 2-klubben Jönköpings Södra. Det tog några dagar innan nyheten blev officiell, maskhållande J-Södraledare fick till och med lokalradion att gå ut och dementera innan man bekräftade.

Fakta: Nordins tid i J-Södra

Olle Nordin tog över som tränare i J-Södra inför säsongen 2003.

Nordin tog under sin ..

Fakta: Nordins tid i J-Södra

Olle Nordin tog över som tränare i J-Södra inför säsongen 2003.

Nordin tog under sin tid som tränare klubben från division två till superettan. Hans högsta placering med laget var två tiondeplatser i superettan, 2006 och 2009.

Den 1 januari 2008 blev Nordin sportchef istället och Tomas Ek klev in som ny tränare. Men när Ek lämnade 22 omgångar in, så blev Nordin återigen tränare. Ett tränarjobb som han hade resterande tid av året plus säsongen 2009, innan han lämnade Jönköping.

Det vi inte visste då var att det låg en lång period av kontakter och diskussioner bakom värvningen.

— Under ett antal månader hade jag mer eller mindre Mikael Tellqvist som ”terrorist” i telefonen, minns Olle själv.

— Det som tilltalade mig med J-Södra var att det fanns ett antal människor som hade bestämt sig för att man verkligen ville göra ett ärligt försök en gång för alla att lyfta Jönköpings fotboll. Men kanske framför allt att man insåg att det skulle ta tid, att det skulle få ta tid och att det krävdes massor av hårt arbete för att nå dit.

— I dag, när J-Södra nu till slut har gått hela vägen till allsvenskan, känner jag absolut en stor glädje, och kanske också en del stolthet över att jag har varit med under en del av den resan.

Det blev totalt nio år i J-Södra för Olle Nordin, som i år blir 66 år. En tid han själv rankar som en av de bästa under karriären som fotbollsledare på hög nivå.

Annons

— Det är tre perioder jag så här i efterhand rankar högst bland det jag har varit med om:

— När vi med landslaget gick till VM-slutspelet 1990 efter en lång period där Sverige hamnat utanför de stora slutspelen.

— När jag kom till ett IFK Norrköping som var på väg att ramla ur allsvenskan, och vi kunde vända det till att till och med ta oss upp till en placering som gav spel i UEFA-cupen.

— Och så åren med J-Södra. Där jag inte bara tränade ett fotbollslag, utan fick jobba på många olika plan för att en hel förening skulle utvecklas mot den elitnivå där man satt målet.

Olle Nordins erfarenheter, både som aktiv och som ledare, av vad som krävs för att spela fotboll på högsta nivå blev under de här åren oerhört viktiga för J-Södra. Han ökade träningsdosen rejält, byggde upp ett medicinskt team runt laget, var med och drog upp riktlinjerna för en mer seriös scoutingverksamhet, slogs hela tiden för bättre träningsförhållanden…

— Spelarna ställde hela tiden upp väldigt bra, ledarna runt om kring kände att vi var på rätt väg. Det fanns mycket entusiasm och vilja som i många stycken kompenserade att vi inte hade de ekonomiska resurser man förstås hade önskat sig.

— Att vi skyndade långsamt tror jag var en av nycklarna till att man är där man är i dag. Jag minns till exempel att jag fick kritik när jag efter förlusten i vårt första superettakval, mot Brage, sa att ”det var nog lika bra att vi inte gick upp nu”. Men då var vi inte redo, ett avancemang kunde ha slutat hur illa som helst.

— När vi sen gick upp två år senare var bilden en annan. Då var J-Södra moget för superettan, det har man ju också bevisat genom att stanna kvar i så många år – och nu alltså vara redo för det sista steget.