Efter ett sommarprat och inte mindre än fem vinterprat samt radioprogrammet "Mammas nya kille" känner nog de flesta igen Olof Wretlings röst. Hans ansikte känns även igen från "Tusen år till julafton", "Pappas pengar" och "Ingen bor i skogen". I höst ger sig Olof Wretling iväg på en stor turné med en omarbetad variant av ett av hans vinterprat. Föreställningen heter "Diagnoserna i mitt liv".

— Om man har hört vinterpratet så kanske det blir en större anledning att se föreställningen. Det är speciellt att se det framföras. Det är som musik - bara för att man har hört en låt så kan det ändå vara häftigt att uppleva det igen. Man kommer åt en närhet som bara teatern kan erbjuda, säger Olof Wretling.

Grunden i föreställningen kommer från när Olof som 41-åring beställde ut sin patientjournal och överraskades om hur omfattande den var. Med det som utgångspunkt ifrågasätter han med humor vårt behov av att sätta en stämpel på allt och alla.

— Jag skulle säga att det är en komisk och allvarlig föreställning om vad som är normalt och inte normalt - och vårt behov av att diagnosticera varandra och säga åt varandra att man är på ett visst sätt. Det är roligt på så sätt att folk sitter och skrattar men även angeläget och berörande, säger Olof.

Att ge sig ut som sig själv är en helt annan erfarenhet än när Olof är ute med Mammas nya kille eller teatergruppen Klungan. Det är något mer personligt på det här sättet.

— På ett sätt har det varit tryggt att vara Katla och springa ut på scenen med allt som det innebär. Nu är det en annan utmaning - att vila i berättandet. Jag har valt att kalla det för västerbottnisk berättarstandup - en ny genre som jag är helt ensam i. Förstår man fortfarande inte vad jag menar med det så får man komma och kolla för att bli klokare.

Förutom Olof är även musikern Jakob Nyström från Isolation Years och Algesten med på scenen. Det är ett samarbete som Olof har velat göra länge.

— Jag och Jakob har varit vänner hela livet och jag har alltid drömt om att jobba med honom. Så när jag skrev "Diagnoserna i mitt liv" bestämde jag mig för att Jakob skulle få läsa texterna och sedan skulle vi se hur de låter när de kommer ur hans huvud översatta som låtar. Ut kom de här fantastiska låtarna som blandas med berättelsen.

Olof Wretling och hans föreställning "Diagnoserna i mitt liv" kommer till Spira 17 november.