Sedan starten den 2 april 1987 har det inte skett några omvälvande förändringar av A6 Center bortsett från åren 2002 och 2004 då antalet butiker ökade från 50 till 80.

Men i samma takt som nya och glassiga köpcenter byggts runt om i landet har A6 kommit efter de senaste åren. Framför allt vill centret dra till sig fler människor utanför Jönköping, förklarar centrumchefen Lars Bröms som tror att A6 Center, efter år av ombyggnad, kommer att bli ett verkligt dragplåster för Jönköping.

I torsdag klubbade politikerna i stadsbyggnadsnämnden igenom bygglovet för den stora ombyggnaden.

— Det blir en stor inre förändring med helt nya entréer. Men det är inga stora ändringar utåt sett, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han är nöjd över att A6 Center nu ska utvecklas.

Den första deletappen av ombyggnaden börjar redan om en månad. Hela ombyggnaden omfattar ytan från Coops nuvarande entré (och tidigare restaurang Dragon) till den röda entrén bredvid Stadium och Ikea. Den här delen ska vara klar hösten 2019, första deletappen från Coop till BR Leksaker ska vara klar hösten 2017.

Annons

Det gamla platta taket ersätts av ett högt och luftigt tak som på en järnvägsstation. Var systembolaget ska ligga är inte klart, enligt Alexander Sundberg som är ansvarig för fastighetsutveckling på Alecta som äger köpcentret.

Men det är ingen större hemlighet att det finns önskemål om att systembolaget hamnar bredvid Coop. Alternativet är att det ligger kvar på nuvarande plats men i ombyggda lokaler.

BR Leksaker, vars tak också rivs, kommer att flytta till IEMs före detta lokaler i centret under ombyggnaden.

— När vi är klara har vi både tidigare och helt nya butiker. Vi ska också satsa mer på maten och ha tydligare koncept där vi renodlar olika matstilar istället för att blanda dem på ett enda ställe, säger Lars Bröms.

Enligt Alexander Sundberg ska Alecta inom de närmaste dagarna anlita en entreprenör.

— Vi ska sätta full fart med planering och upphandling så att vi kan starta de fysiska arbetena om någon månad, säger han.

Redan i februari flyttas Coops entré och kassor söderut mot parkeringsdäcket, där Coops gamla utemarknad låg tidigare.