Yvonne Teiffel har i Jönköpingsposten den 7 mars 2017 en krönika som tar upp författare och deras villkor inom länet. Hon anser att det mesta fungerar bra. Hon går emot en färsk utredning som heter ”Mellan bildningsförakt och litteraturpassion” författad av Peter Nyberg.

Det är en alldeles utmärkt redogörelse över tillståndet i ett län i ett land som slits isär. Idag bor och verkar 80 procent av rikets författare i någon av de tre storstäderna, med en stor, stor övervikt för Stockholm. Jönköpingspostens kulturredaktör Emilia Söelund har förstått allvaret och skriver en rubrik på sin redogörelse. ”Råd till blivande författare: Lämna Jönköping”. Yvonne Teiffel har motsatt uppfattning. Nåväl, hon har sin, jag har en annan.

Annons

Jag vet inte mycket om Jönköping, jag bor i Växjö. Men när jag läser rapporten om grannarna så känner jag igen mig i allt. Andra namn, något annorlunda struktur, men samma stora mönster. Du klarar dig inte som författare i ett län som saknar tunnelbana. Eller spårvagn. Eller bro till ett annat land. Där, och endast där, finns den omvärld som måste till idag för att slå igenom och kunna försörja sig. Skriva går bra, varsomhelst, självfallet finns begåvningarna i våra län. Men den helt avgörande omvärlden finns inte här i Småland.

Jag ska ge ett exempel. Om en författare ska klara sig måste böcker säljas. Många. Hur många per år? Jag ska svara här. LO har satt sin låglönegräns i Sverige vid 24 000 kronor per månad. Jag anser att en författare ska ha något mer, jag sätter 25 000 kr i bruttolön. Jag vet hur mycket en bok ger en författare i snitt. Det är 50 kronor. Nu är alla författare egna företagare, så från dessa 50 kronor ska sociala avgifter räknas. Kvar blir då en bruttolön. För att uppnå 25 000 kr i månadslön måste författaren sälja 850 böcker den månaden. Hela året, alltså 10 200 böcker. Och alla andra år också. För att få ihop till pension krävs 40 eller 45 år. Alltså knappt en halv miljon böcker under sin livstid.

Det är omöjligt utanför det en stor stad ger. Det är endast där omvärlden finns. Ytterst få författare i Sverige säljer så många böcker. En debutant kan räkna med max 800 böcker i upplaga. En bra, känd, etablerad författare kan nog sälja 3 000 böcker. Ett par deckardrottningar mycket, mycket mer. En och annan grymtande professor också. Men av oss knappt 1 500 skönlitterära författare i Sverige är det endast ett fåtal som kan försörja sig på endast sina böcker.

Den som vill lyckas måste flytta från våra län här nere i Småland. Om nu inte förståndigt folk ändrar på villkoren för oss. En sådan aktör är Region Jönköping, eller varför inte, Region Kronoberg. Vill man det? Inte om man läser det Yvonne Teiffel skriver. Då är det bra som det är.

Anders Ekberg

Författare