Utmärkelsen "Årets Jönköpingsbo" kom till för att vi ville belöna den eller de personerna som bidrar med något positivt för Jönköping och dess utveckling.

Förra året blev dansaren och koreografen Mazen Gabro Mourad Årets Jönköpingsbo. Vem blir det i år? Foto: Johan Lindblom

Det kan exempelvis vara en entreprenör, någon som vågar göra något annorlunda eller en allmän glädjespridare.

Varje månad, utom i december, utser vi Månadens Jönköpingsbo. Nu ska en av de elva kandidaterna bli Årets Jönköpingsbo. Hittills har JP utsett sex "Årets Jönköpingsbor":

• År 2011 fick Tom och Ninne Jallow utmärkelsen för att de startade Matvarufabriken på Tändsticksområdet. Det blev startskottet för en utveckling av krogar där. Idag är Tom Jallow en av delägarna i Isakaya Moshi på Barnarpsgatan.

Annons

• År 2012 blev nationalekonom Charlotta Mellander Årets Jönköpingsbo. Hon är sedan dess en aktiv debattör om hur städer, och Jönköping, kan utvecklas.

Juryn

Patricia Svensson, onlinechef, Hall Media, Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare, Hall Media, ..

Juryn

Patricia Svensson, onlinechef, Hall Media, Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare, Hall Media, Emil Danielsson, egen företagare och ledamot i Hall Medias styrelse, Mats Green, riksdagsledamot, Mazen Gabro Mourad, Årets Jönköpingsbo 2016 och Kerstin Arwidson, reporter på Jönköpings–Posten.

• År 2013 fick Issa Iskander, älskad sportchef för Husqvarna FF, utmärkelsen för att han tog laget till Superettan. Sorgen blev avgrundsdjup när Issa Iskander i våras drabbades av cancer. Den 14 augusti avled Issa Iskander och hela Jönköping sörjde med familjen och Husqvarna FF.

• År 2014 hette Årets Jönköpingsbo Elin Mårtensson som delade med sig av sina erfarenheter efter sin mammas självmord i form av föreläsningar och en serie teaterföreställningar.

• År 2015 skapade Julia Sandwall Facebook–gruppen Integrera Mera. Det ledde i sin tur till ett stort engagemang för nyanlända flyktingar i Jönköping.

• Förra året, 2016, blev dansaren och koreografen Mazen Gabro Mourad Årets Jönköpingsbo. Han får dansarna i "En scen för alla" att göra stordåd på scenen på Jönköpings teater.

Se filmen när Mazen Gabro Mourad överraskas och blir Årets Jönköpingsbo

Här kan du läsa mer om årets kandidater:

Januari: Adam Starck och Tina Gardestrand

Februari: Anna Hållams

Mars: Ingo Deters

April: Jenni Asserholt

Maj: Tommi Komljenovic

Juni: Christian Lidström

Juli: Sibel Akdogan

Augusti: Erik Moreau

September: Marcus Hökenklo

Oktober: Anna–Lotta Svensson

November: Sainabou Jeng Daffeh

Omröstningen

Det är enkelt att rösta. Du klickar bara i den vita ringen framför namnet på den kandidat som ..

Omröstningen

Det är enkelt att rösta. Du klickar bara i den vita ringen framför namnet på den kandidat som du vill ska bli Årets Jönköpingsbo.

Läsarnas röster räknas som en röst.