Jönköpings-Posten har tidigare skrivit om konstgräsets påverkan på miljön. Nu skriver P4 Malmöhus att Lunds kommun kommer att klubba igenom ett beslut som förbjuder all nybyggnation av konstgräsplaner som innehåller gummigranulat. Det är små gummikulor, oftast gjorda av gamla bildäck, som finns på konstgräsplaner.

– Vi vill inte motverka fotbollen, den har en central och viktig roll i samhället att man ska kunna utföra den sysselsättningen. Samtidigt är det viktigt att vi tänker på vår hälsa och miljö för Lundaborna. I det hänseendet har vi haft en oro över vad som händer med de ungefär två ton gummigranulat som årligen försvinner från konstgräsplanerna i kommunen, säger Petter Forkstam (MP), ordförande i miljönämnden i Lund till P4 Malmöhus.

Susanne Wismén (KD) som är ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköping har inte hört om det väntade beslutet i Lund, men är spontant positiv till förbudet.

– Utan att ha någon specifikt fakta om just beslutet i Lund så tycker jag att det låter väldigt klokt. Frågan är väl bara om de får igenom det. Det är så pass kontroversiellt så det lär säkert överklagas, säger hon.

Nämnden har haft uppe diskussionen kring mikroplast i naturen många gånger.

Annons

– Det är inte bara från konstgräset det kommer. Det är från biltrafik, skönhetsprodukter och så vidare. Det är många bovar till att det finns så mycket mikroplats i naturen.

I en tidigare JP-artikel framkom det att Jönköpings kommun fyller på konstgräsplanerna med 1,5 ton granulat varje år. Vart all granulat tar vägen vet man inte riktigt.

– En del samlar man upp och slänger eller lägger ut på nytt också. Man kan inte säga att 1,5 ton försvinner.

Skulle Jönköping kunna gå samma väg som Lund?

– Det i Lund är jätteintressant. Jag skulle inte vara oroliga över att våga driva en sådan sak i Jönköping, även fast jag förmodligen skulle få hela fotbollsfolket på mig. Vi har konstgräsplaner redan och det är bättre att vi då sköter de planerna på ett bra sätt.

Läs mer: De har undersökt riskerna med konstgräs

Fakta: Mikroplast.

Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. De kan tas upp av vattenle..

Fakta: Mikroplast.

Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. De kan tas upp av vattenlevande djur som musslor och plankton som filtrerar vattnet för att få i sig föda och då också får i sig partiklarna.

Källa: IVL.se


Foto: Elin Elderud