Inom en månad räknar han med att lämna in sitt planförslag till stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun.

Varför ska du ägna dig åt att bygga bostäder?

— Jag har funderat på detta i snart ett år. Nybergs Bil ligger idag på central mark och vi vill ligga kvar där i framtiden också. Men då måste vi kombinera våra bilhallar med bostäder. Bostäder behövs och politikerna vill förtäta de centrala delarna, säger Mats Nyberg som redan presenterat sina planer för de ledande politikerna.

Utmed Odengatan finns det idag en långsmal parkeringsplats bredvid Nybergs Bil. Det är där som Mats Nyberg planerar för ett höghus i 20 till 25 våningar. Först ett p–garage, sedan en våning med butiker ut mot Odengatan, en Volvohall på det tredje våningsplanet i frostat glas och med luckor där de senaste bilmodellerna ska visas upp. På samma plan på taket funderar Mats Nyberg på att bygga stadsradhus och en park. De resterande våningarna blir bostäder upp till den 25 våningen. Totalt kan det bli mellan 180 och 200 lägenheter här.

— Där vill jag ha en skybar eller en restaurang, något för allmänheten måste det bli. Jag vill ta i ordentligt med det här höghuset, det ska bli något magiskt, säger Mats Nyberg. Ett höghus blir det alldeles säkert. Men det kan också bli två ifall det inte fungerar med radhusen på samma plan som Volvohallen.

Nästan lika många lägenheter, 180 till 200, kan det bli mitt emot bilhallen. Ovanpå servicehallen med utsikt mot Rocksjön och Rocksjöparken kan det bli både bostadsrätter och hyresrätter.

— Att ha kvar vår verkstad blir inga problem för det är ingen verksamhet som slamrar, säger Mats Nyberg som hoppas på en byggstart om tre år.

Nybergs bygger höghus på bilhallen

Jönköping växer och har redan bostadsbrist. För att få en balans på bostadsmarknaden år 2020 måste det byggas 800 bostäder per år. Därför jagar politikerna varje tomt och varje möjlighet till förtätning för att få till fler bostäder också centralt.

— Vi är i grunden positiva till det här förslaget, förtätning är något som vi eftersträvar och det pågår en positiv dialog mellan oss och Mats Nyberg, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kommunalråd Carin Berggren (M) tycker att förslaget är innovativt och genomtänkt.

— Det blir ett lyft för infarten mot centrala Öster, den är inte särskilt inbjudande idag, säger hon.

Nybergs bil

Mats Nyberg är koncernchef och ägare till Nybergs Bil AB sedan år 2001. Då tog han över f..

Nybergs bil

Mats Nyberg är koncernchef och ägare till Nybergs Bil AB sedan år 2001. Då tog han över företaget efter sin far Claes Nyberg som startade sin verksamhet i Jönköping 1975.

Bilföretaget har 160 anställda i Jönköping, Nässjö och Eksjö och omsätter 700 miljoner kronor om året. Nybergs säljer Volvo, Renault, Ford och Dacia.