Vaggerydsdagen är som en väv, spunnen av flera olika trådar. Alla måste verka samtidigt för att skapa en vacker och väl sammanhållen enhet.

– Den kanske mest synliga är väl scenframträdandena som i vanlig ordning börjar detta inslag med ett sakralt inslag i regi av Equmeniakyrkan. ”Crille”, Christer Sandén, har sedan engagerat John Lundvik, Lena-Maria (Klingvall) Vendelius och Hanna Ferm, berättar festgeneralen Håkan Gustafsson.

Artister och hålltider under lördagen

Träffa din politiker

En annan tråd, i regnbågens alla färger, är det politiska inslaget. Erfarenheten från tidigare valår säger att många gärna tar vara på möjligheten att träffa ”sina” eller kanske motståndarsidans politiker.

Allt pågår samtidigt, eller ska vi för Östergatans del säga parallellt?

– Götaströms fordonshistoriska kommer att invadera hela gatan med sina fordon. Förutom att många är intresserade av just fordonshistorik kommer deras medverkan att locka publik även till de näringsidkare som finns längs gatan, säger Håkan.

Ytterligare en tråd

Därmed serverar han ytterligare en tråd, butikerna - som ju har en utmärkt chans att visa upp höstens nyheter, sälja ut sommargrejer eller att bara visa att de finns. Tidigare års erfarenhet säger att det kommer att finnas inslag av såväl smakprover som fina erbjudanden.

Annons

Så här såg det ut i fjol. Boris René var av allt att döma populär hos den unga publiken.
Foto: Gunnar Höglund

.

Vaggerydsdagen avslutas med vad som väl kan sägas vara dess tyngsta inslag; prisutdelningar och ceremonier.

Läs mer: Vaggerydsdagen får pengar från bankstiftelse

– Kommunens näringslivsråd har redan avslöjat att Thomas Kimmehed blev Årets företagare - nu sker själva prisutdelningen. ”Årets backspegel” ska delas ut av Motorhistoriska riksförbundet och så ska ”Årets Vaggerydsbo” utses av Vänskapsklubben, berättar Håkan.

”Publiken är bäst”

Vilket tycker du själv är det bästa inslaget under dagen?

– Där måste jag svara publiken - det är så förbannat kul att se alla utflyttade Vaggerydsbor som kommer hem just för denna dag. Det finns ju många som kallar det för just hemvändardagen.

Se även: Isa tog publiken med storm 2015

Blir det publikrekord?

– Många säger att det aldrig går att slå den gången när Bröderna Djup var här på 1980-talet, men vi får se. Mycket hänger på vädret, säger Håkan Gustafsson och börjar swipa på sin danska väderapp:

Och, jodå, det finns en chans att solen tittar fram ur molnen vid 13-tiden. Eller så blir det 2-3 millimeter regn… Temperaturen förväntas ligga på 14 grader.