Kanske är sommarens största utmaning att inte stressa upp sig av alla andras semestermys. Men försök. Försök att förtränga allas lyckade Facebookuppdateringar och Instagrambilder i motljus.

Innan den underbara grillningen i solnedgång/havsbadet från klippor/hopptornsdyket ägde rum var det (antagligen) lika stökigt att ta sig iväg hemma hos dem - som det är hos er.

Grejen med sociala medier, men också med sommaren, är ju även att vi väljer vad vi minns - och vad vi tar med.

Kom knotten sen? Kom ihåg fikastunden och farfars skämt. Har du en tvååring? Kom ihåg solen mot dina stängda ögonlock minuten han låg still - och sov.

Samla kraft.

Snart börjar skolan och rutinerna igen. Gudskelov.

Här är några tips så länge, på gratis aktiviteter att fylla lovet med. Eller att strunta i.

Skogen finns ju alltid. Liksom Vätterstranden. Och Dumme mosse. Och Hassafall. Och Ölands brygga. Och stadsparken. Och Visingsö. Och...

Skriv ut och spara

Erikshjälpens Sommarkul (Obs! Uppdaterad 18/6)

När: Måndag - torsdag klockan 15-18, ve..

Skriv ut och spara

Erikshjälpens Sommarkul (Obs! Uppdaterad 18/6)

När: Måndag - torsdag klockan 15-18, vecka 26-29.

Var: Rosenlund är i år utbytt till förmån för Norrahammar och dagarna för övriga platser omkastade jämfört med fjolårets program (och tidigare version i denna artikel).

Måndagar: Öxnehaga, vid lekplatsen

Tisdagar: Österängen, vid skolan

Onsdagar: Råslätt, vid fritidsgården

Torsdagar: Norrahammar, Grälebo

Vad: Gratis aktiviteter för barn upp till 12 år. Hoppborgar och sumobrottning. Startade 2013 som ett samarbete mellan Pingstkyrkorna i Jönköping och Huskvarna, efter en idé av två barnpastorer, och Jönköping kommun.

Webbplatsen hittar du här.

Sommarlov hos Jönköpings kommun (i urval)

När: 15 juni - 20 augusti (skolorna börjar igen den 21 augusti).

Var: Olika platser.

Vad: Gratis bad för alla 6-11-åringar på Rosenlundsbadet (stängt för underhåll den 11 - 25 juni), Attarpsbadet, Brunstorpsbadet, Kumlabybadet och Norrahammar sportcenter. Öppen verkstad på länsmuseet i Jönköping klockan 10-17 alla vardagar och klockan 11-15 på helgen. Skaparverkstad på biblioteken, i samarbete med hemslöjden, olika datum mellan den 18 juni - 27 juli. Prova-på basket med Brahe i Huskvarna den 18-29 juni, med undantag för midsommar. Paddla kajak med Huskvarna Kanotklubb, den 17-21 juni. Fotbollsskola på Råslätts IP vecka 25-27 klockan 10-12. Med mera!

Webbplatsen hittar du här.

Även: Kommunens app UNGjkpg har ett år på nacken, nu med nya funktioner. Vänder sig till ungdomar från 13 år.

Lantligt liv

När: Hela sommaren.

Var: Huskvarna, Mullsjö, Aneby.

Vad: Två 4H-gårdar (Vissmålen och Mullsjö) med lantliv och djur och kulturreservatet Åsens by med bland annat vandringsleder.

Webbplatsen hittar du här.

Vattenfestivalen H2O

När: Pågår mellan den 16-19 augusti och den 23-26 augusti.

Var: Flera platser i Jönköping.

Aktiviteter (i urval): Gratiskonserten NRJ in the Park i Knektaparken. Gratis prova-på vattenaktiviteter, som kanot och vattenskidor, i Munksjön, fredagarna den 17 och den 24 augusti. Utomhusbio ”Singin in the rain”, klockan 22 den 18 augusti i Rådhusparken. Med mera!

Webbplatsen hittar du här.

Baueråret

När: Lördag den 30 juni klockan 13 öppnar länsmuseets nya utställning ”Följa John”. Alla barn är välkomna att klä ut sig i Sagogarderoben till vernissagen.

Var: Jönköpings läns museum

Vad: Baueråret 2018 uppmärksammar att det är 100 år sedan Jönköpingskonstnären John Bauer och hans familj förolyckades i Vättern.

Webbplatsen hittar du här.

Sommarhäng - i den rullande konsthallen

När: Den 25 juni - den 10 augusti klockan 11 - 15.

Var: Utanför Birkagården på Österängen, i konsthallens trailer.

Vad: Fyra dagar i veckan hela sommaren är trailern öppen för alla barn mellan 6-13 år, yngre barn i målsmans sällskap, att pyssla, odla, bygga, designa och skapa tillsammans i. Ingen föranmälan krävs. ”Den rullande konsthallen” finns även i Knektaparken den 16 augusti under vattenfestivalen.

Webbplatsen hittar du här.

Allmänhetens åkning

När: Vecka 24-28 och vecka 31. Måndag – fredag klockan 10.00–11.50 sker åkning utan klubba och puck/boll och 12 - 13.45 med.

Var: I Prolympiahallen i Kinnarps arena.

Vad: Jönköpings kommun och HV71 testar att erbjuda allmänhetens åkning under sex sommarveckor. Viss tillgång på skridskor att låna.

Annons

”Vad vill du här i min skog?” Målning av John Bauer, 1912. Visas på utställningen ”Följa John”, i sommar på länsmuseet i Jönköping.
Foto: Jönköpings läns museum

LÄS MER: Glädjebeskedet för barnen i sommar