I en artikel i JP kritiserade Anders Rickman, gruppledare för Liberalerna, majoriteten i Habo kommuns planerade byggnationer, bland annat Kärnekullaområdet.

Kommunalrådet Gunnar Pettersson (S) betonar att inga beslut har fattats och han förnekar uppgifterna om hemliga förhandlingar.

— De har varit här och presenterat sina företag och sina möjligheter, men det pågår inga förhandlingar med något företag i dagsläget, säger han.

Han tillbakavisar också Rickmans kritik av att riskkapital tar över kommunens samhällsfastigheter.

— Vi kommer inte att sälja ut de samhällsgemensamma byggnaderna, de ska vara kvar i kommunal ägo. Vi har varit väldigt tydliga: våra fastigheter är inte till salu, säger han.

Han medger dock att det finns möjlighet att privata aktörer bygger samhällsfastigheter där kommunen i framtiden kommer att stå som hyresgäst.

Annons

— Vi har ju förhållandevis höga låneskulder och det finns att behov av att bygga ut. Ett alternativ skulle kunna vara att någon annan bygger. Det är en möjlighet att göra så, även om det bästa naturligtvis är att vi äger alla våra fastigheter, säger Gunnar Pettersson.

Planer på samråd

Anders Rickman är skeptisk till Petterssons distinktion.

— Det är väl samma sak, det är väl det som är att sälja ut? Det är väl ingen som bygger en sporthall om de inte kan tjäna pengar på att hyra ut den. Det är i alla lägen en dålig affär. Ska kommunen drifta, då ska kommunen äga, svarar han.

Detaljplanen för Kärnekulla innefattar ett angivet område för en byggnad som kan bli en idrottshall. Det planeras också för flera flerbostadshus, de högsta med åtta våningar.

Ett planförslag har varit ute på samråd tidigare i år och synpunkterna kommer att sammanställas i en samrådsredogörelse. Enligt tidsplanen ska förslaget diskuteras i kommunfullmäktige senare i höst.

Gunnar Pettersson betonar att Habos utveckling med en kraftig befolkningsökning är positiv för kommunen.

— Vi kommer att fortsätta växa. Inte med några 50 procent, men vi fortsätter växa. Det är oerhört angenäma problem, säger han.

Dåligt samarbete

Rickman var också kritisk till att oppositionen inte får information om majoritetens planer.

— Det förvånade mig att han sa så, säger Gunnar Pettersson.

Han tycker att samarbetet mellan den politiska majoriteten och oppositionen fungerar väl. Anders Rickman däremot är inte nöjd.

— Det är mycket dåligt. Det är en väldigt kraftig försämring av insynen. Tidigare, när det var borgerlig regering, fick alla partier automatiskt information om allting. Vi kallade det för Haboandan. Det finns ju inget egensyfte med att man ska vara oense, säger Anders Rickman.