Det är Dagens Nyheter som i sin granskning av så kallade trollfabriker har kommit i kontakt med den unge man i Makedonien som ska ha fabricerat nyheten.

Som vi tidigare har berättat gjorde regler från Trafikverket att julbelysning inte skulle kunna hängas upp i lyktstolparna. Det drabbade bland annat samhällsföreningen i Hestra, som ändå till sist fick upp sina julprydnader eftersom man fick dispens från Trafikverket.

Annons

Baserat på svenska mediers rapportering hittade Ivan Stankovic, från den gamla bruksorten Veles i Makedonien, på "nyheten" att stoppet för julbelysningen berodde på att svenska myndigheter inte ville stöta sig med muslimska invandrare.

– Det blev helt galet. Jag fick in en hel månadslön på en dag, jag hade aldrig förut tjänat så mycket på en enda artikel, säger Ivan Stankovic till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen är det många i just denna makedonska ort som har kunnat tjäna pengar på den här typen av fejknyheter.

När "nyheterna" handlar om Sverige och invandring går de ofta hem bra hos amerikaner som sympatiserar med Donald Trump, enligt de makedonska upphovsmännen. Flera andra påhittade nyheter från Sverige har också fått stor spridning genom att förvanskas på det här sättet.

Metros Viralgranskare använde även Hestras julbelysning som exempel i en video som visar hur viktigt det är med källkritik på internet.

Jul