I mitten av maj avgörs det internationella OS-kvalet till OS i Brasilien. För bästa uppladdning inför kvaltävlingarna var Sofias planer att just nu vara i Florida med de andra svenska kanotisterna, men istället tvingas hon tillbringa de närmaste veckorna med besök hos sjukgymnast och med rehabiliteringsövningar i gymmet innan hon kan paddla för fullt igen.

Anledningen: ett diskbråck i ländryggen.

— Det har bara varit så jäkligt tråkigt och jobbigt mentalt, säger hon.

Hon har sitt medicinska team med sjukgymnast, läkare och naprapat på Medicrehab i Jönköping. Biljetten till USA är framflyttad till nästa vecka, men egentligen tror Sofia att det är mer realistiskt att hon ansluter till träningslägret kring påsk.

— Jag vill kunna köra hårt när jag åker iväg. Det är en väldigt speciell miljö på träningsläger, flera länder är på plats och alla konkurrenter är där, det är inte kul att åka dit och känna att jag är i rehabiliteringsfasen.

Är du orolig för OS?

Annons

— Först tänkte jag att "nu är allt kört", men så illa är det inte. Ingen dörr är stängd, säger hon.

Hon har återkommit efter skador vid flera tillfällen tidigare. Sin första axeloperation gjorde hon i januari 2005 och var borta från paddlingen i tre månader, men den sommaren tog hon sin första mästerskapsmedalj internationellt.

— Skadorna har inte bara varit av ondo, det har hjälpt mig att hitta egna vägar till toppen.

Sofia började paddla när hon var 14 år och kom med i landslaget när hon var 19. Kvalar hon in till OS i Brasilien blir det här hennes femte OS.

Hur länge håller du på?

— Det här kanske är min sista säsong, men egentligen vill jag inte tänka på det nu. Just nu är det all in som gäller.