— Det har varit superkul att vara förbundskapten och jag tror att jag har kunnat ge mycket men samtidigt har jag lagt ner mycket tid – för mycket tid. Med den familjesituation jag har kan jag inte vara i väg så mycket, förklarar Paldanius.

— Det kanske hade gått att lösa på något sätt men kanotförbundet har inte riktigt de resurserna, så jag har sagt upp mig.

Men lämnar kanotsporten gör hon inte.

— Jag är fortfarande lagledare och tränare i JKK och vi har en del att jobba med. Det finns massor av kul utmaningar att ta tag i. Och så tränar och tävlar jag ju själv fortfarande även om det inte är på samma nivå som förut

Som vad då?

— Jag vill jobba med kanotister som vill något, så jag kommer nog mest att inrikta mig på spetsen men samtidigt är jag föreningsmänniska och vill verkligen att alla ska vara med. Utan bredd får man ingen spets. En stor utmaning är att få ungdomar att fortsätta med kanot. Det känns som om steget mellan ungdom och elit är stort. Det behövs något där emellan.

Annons

Sofia Paldanius kommer också att vara engagerad som instruktör i den nystartade kanotutbildningen på Sandagymnasiet.

— Den är så ny att jag tror att många inte ens har vetat om att man har kunnat söka. Men jag tror att det kan bli väldigt bra med de förutsättningar vi har här, säger hon.

På Sanda kommer hon att ha hand om både Jönköpings KK- och Huskvarna KK-kanotister.

— Samarbetet mellan JKK och HKK fungerar bra redan nu men vi kommer att börja träna mer tillsammans.

Många av Vätterbygdens talanger visade upp sig under Höstregattan i helgen.

— Det var bra lokala framgångar, tycker jag, säger Paldanius.

Greta Helleblad knep en femteplats i seniorklassen på specialdistansen 200 meter. JKK:s Paula Sackbrooks stack ut med två silver och en femteplats i D18-klassen och klubbkompisen Fredrik Karlsson gjorde det också bra som förstaårssenior genom att bland annat vinna B-finalen på 200 meter.

Huskvarnas Alva Johansson noterades för flera platser i A-finalerna i D18, snäppet bakom Paula Sackbrook. Och i de yngre klasserna knackar Luise Sackbrook, JKK, Ida Klahr, HKK, Viktor Andersson, JKK, Hugo Johansson, HKK och Viktor Skagerö, JKK, på dörren genom att knipa finalplatser under helgen.