Relaterat: Så mycket tjänar kommunalråden i Jönköping – se frågorna de inte vill svara på
Relaterat: Kajsa Kettil: Fel av Jönköping university att porta partier

Rädslan för bråk och våld vid vissa politiska arrangemang har gjort att rektorn på Jönköpings University beslutat att portförbjuda alla politiska partier.

Helena Zar Wallin, vd för högskoleservice och föredragande i beslutet, förklarar beslutet med att det är svårt att bedöma vilka partier man ska säga ja eller nej till.

– Det finns partier där vi inte kan garantera säkerheten. Vårt beslut är en tydlighetsfråga gentemot kontroversiella partier, säger Helena Zar Wallin. Hon vill inte säga vilka partier det skulle handla om. Men eftersom det är svårt att garantera säkerheten för vissa partier har beslutet blivit att säga nej till alla.

Känner de politiska partierna i Jönköping till den här nya policyn?

– Vi har inte tänkt att gå ut och berätta det här på något särskilt sätt , säger Helena Zar Wallin. Vänsterpartiet fick besked om den nya policyn när de ville boka plats för ett bokbord i höstas. Då meddelade Jönköping University att de skulle återkomma, vilket de nu har gjort. Beskedet är att det varken blir bokbord eller några andra politiska arrangemang.

"Vi försöker vara så öppna det bara går men säkerhetsläget hårdnar”, säger Peter Elenfalk, byggnadsdirektör på Uppsala Universitet.
Foto: David Naylor

Att för säkerhets skull förbjuda alla partier att besöka ett universitet är att göra det för enkelt för sig. Det tycker Peter Elenfalk, byggnadsdirektör vid Uppsala Universitet. Han berättar att de hade en våldsam diskussion för några år sedan om de skulle hyra ut lokaler till SD eller inte. Kritikerna mot att SD fick komma in på universitet ansåg att partiets värderingar inte överensstämmer med universitetets värderingar.

Annons

– Diskussion slutade med att vi sa ja till SD trots att många var upprörda. Men vi hade en policy om att säga ja till alla riksdagspartier och vi följde den. Det är jag glad för. Politik är en del av samhället men idag har den blivit så kopplad till värderingar. Vem ska få avgöra vilka som ska få vara på universitetet eller inte? Jag tycker att vi ska stå för demokrati, säger Peter Elenfalk.

Grundfilosofin för Uppsala universitet är att inte blanda ihop om ett parti är behörigt att hyra lokal på universitetet med säkerhetsfrågorna.

– Vi gör en riskbedömning i ett tidigt skede där vårt budskap är att vi ska göra vad vi kan för att garantera säkerheten. Ibland kan det leda till att vi säger nej för att det blir för dyrt för aktören som ska genomföra arrangemanget, säger Peter Elenfalk som är glad över att jobba på ett universitet som fortfarande har en öppenhet.

Men säkerhetsläget hårdnar på flera universitet och högskolor i landet, både stora och små. Rädslan för extrempartier och våldsamheter riskerar att göra universiteten mer slutna. Stockholms universitet har exempelvis stängt dörren för politiska partier och i Lund har de anrika universitetet blivit mer restriktivt. Numera är det bara politiska studentföreningar, som ska uppfylla, särskilda krav som har rätt att boka lokaler.

Har högskolan säkerhetsproblem får de lära sig att hantera det, säger Jan Å Johansson, ombudsman för Vänsterpartiet.
Foto: Pär Grännö

För Jan Å Johansson är det självklart att ett universitet ska vara öppet mot samhället. Han tycker att studenter inte bara ska lära sig teknik eller ekonomi utan också få en bildning där det ingår kunskaper om samhället. Man ska forma aktiva samhällsmedborgare på universiteten.

– Jag deltog på högskolans EU–dag och märkte att många studenter är intresserade av både EU och politik. Har man problem med säkerheten får man hantera det, säger Jan Å Johansson och undrar vad som skulle hända om universiteten i exempelvis Frankrike skulle försöka mota bort politiska partier.