En liten påskrunda

På Österlen ordnas det varje år en påskrunda, där lokala konstnärer visar upp sin konst. För många är det en kär vårtradition att åka runt på landsbygden och besöka ateljéerna. Har du inte möjlighet att ta dig till Skåne finns det även i våra trakter konstutställningar att förgylla påsken med. I påskhelgen ställer till exempel Emma Larsson från Eksjö ut i Mariannes Lergrejeri i Sevdabo och i Frinnaryds bygdegård visas en utställning av Lisbeth Hertelendy.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

I telefonen finns hela människan

I projektet ”I telefonen finns hela människan” har konstnären Henrik Teleman och kollegan Zainab Witwit samlat in flyktingars berättelser från deras egna telefoner - bilder och berättelser. Projektet ger en rörande och viktigt inblick i helt vanliga människors vardag. Deras sorg, längtan och glädje. I höst kommer utställningen till Jönköping. Men gå in redan nu på itelefonenfinnshelamnniskan.com och ta del av denna fantastiska berättarskatt.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Serier i överflöd

The Americans. House of Cards. The Path. Better Call Saul. Homeland. Billions. Game of Thrones. Nyligen släppta eller snart kommande säsonger av favoritserier skapar kulturstress av sällan skådat slag. Hur ska jag hinna? I vilken ordning ska jag se dem? Och - håller de? Trist att upptäcka i avsnitt 9 att ha slösat dyrbar tid. Men det är en risk en får ta, det är överflödets förbannelse i 16:9-format

Rikard Flyckt, kulturskribent

Lokal rock med hög kvalitet

Skärtorsdagen betyder tydligen rocktorsdagen i Jönköping. I helgen är det två konserter samtidigt - den ena med Sister på Bongo och den andra med Grande Royale och Beat City Tubeworks på Sofiehof Underjord. I fotbollens värld brukar det sägas "support your local team" - den här torsdagskvällen är mitt tips istället "support your local rockers".

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Skam räddar påsken

Påsken är räddad. På påskafton sänds nämligen första avsnittet av fjärde säsongen av hysteriskt hyllade norska ungdomsserien "Skam" på SVT Play. I fjärde säsongen är Sana huvudperson och bästa sättet att förbereda sig för detta är ju naturligtvis att kolla igenom de tre tidigare säsongerna. Du hinner innan påskafton, de är så beroendeframkallande att du utan problem kan strunta i att både äta och sova.

Maria Friedner, kulturskribent