LÄS MER: Matvagnarna flyr centrala Jönköping

Patrik Cederkrona hade jobbat som kock på de etablerade restaurangerna i Jönköping när han ville prova något nytt. Han köpte sin matvagn "Spice it up" och tanken var att han skulle rulla runt med den i stan och sälja sin mat och varva det med catering. Försäljningen gick bra men det gjorde inte kampen mot byråkratin. Patrik Cederkrona ville att matvagnen skulle vara mobil men kommunens regler tillät inte det.

— Jag hade gärna fortsatt med min Food Truck men det kändes inte som om jag skulle ha någon framgång för att kunna få rulla runt mellan olika platser, jag kämpade ändå mycket för att få igenom det, säger Patrik Cederkrona.

LÄS MER: I sommar kryllar torget av matvagnar

Cateringen gick bra och försäljningen på Hovrättstorget gick bra.

— Det var jättetråkigt att det inte gick för det fanns verkligen ett intresse för det här. Folk var så glada över att det fanns någon på Hovrättstorget och engagerade sig. De kom fram och dunkade mig i ryggen, berättar Patrik Cederkrona.

Annons

Nu håller stadsbyggnadsförvaltningen på att ta fram nya regler för matvagnarna. Men det finns inga matvagnar kvar.

Hur ser du på det?

— Det är över, det känns som ett hån. Nu är det ingen av matföretagarna som orkar ta tag i det. Det är för sent, säger Patrik Cederkrona.

LÄS MER: Inga glasskiosker i city i sommar

I dag bor och jobbar han i Stockholm. Han är kock på Strandvägen 1, en känd lyxkrog med rena drömsiffrorna på Stockholms bästa krogadress. Krogen är känd för sin franska mat och roliga inredning och finns med i prestigeguiden White guide.

— Jag stormtrivs och gillar Stockholm som kokar av kreativitet. I Jönköping har vi Vätterstranden med en havskänsla och där händer det ingenting. Hade vi fått göra saker där hade inte så många flyttat till Stockholm. Men Jönköping är för trögt, säger Patrik Cederkrona.

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag med nya regler för matvagnar men Jenny Larsson säger att förslaget är arbetsmaterial och därför inte offentligt.

LÄS MER: Matvagnar är en tillväxtfråga

LÄS MER: Hon hotas av böter– om folk äter glass