Pauline Wågström skrev böcker redan som liten.

– Jag skrev texten på papper och målade mina egna bilder. Jag gjorde omslag och baksidestext till böckerna och band ihop dem med presentsnören.

FAKTA: Pauline Wågström

Ålder: 25 i september

Ort: Nässjö

Böcker utgivna på eget förlag: Fyra

Familj: F..

FAKTA: Pauline Wågström

Ålder: 25 i september

Ort: Nässjö

Böcker utgivna på eget förlag: Fyra

Familj: Föräldrar, tre syskon, två syskonbarn, min kille och en katt.

Favoritbok: Harry Potter-böckerna.

Senare blev skrivandet något som hjälpte henne att hantera livet, som ofta var svårt. När Pauline var 13 fick hon diagnosen Aspergers syndrom och när hon var 16 uppdagades förklaringen till varför hon ibland hade så svårt att prata med folk hon inte kände. Det kallas selektiv mutism och innebär att Pauline helt enkelt inte kan prata i vissa sammanhang, fastän hon vill och fastän hon inte har några problem att prata i andra situationer. Allt det här kan vara svårt att förstå, särskilt för ungdomar, och Pauline hade det tufft i skolan och blev mobbad.

När hon var 19 debuterade hon med den självbiografiska boken ”Om ett missfoster: att leva med selektiv mutism, autism och social fobi”.

– Jag ville att det skulle finnas en bok om hur det är att leva med de funktionshinder som jag har, för det finns mest böcker av forskare.

Många läsare hör av sig när de läst boken.

– Jag får mycket respons av andra funktionshindrade som har läst min biografi och blivit hjälpta. Även föräldrar som har barn med funktionshinder.

Annons

Pauline skrev sin debutbok och skickade den till ett förlag, men det tog en evighet för förlaget att bestämma sig för om det skulle bli någon utgivning eller ej. Hon tyckte det var slöseri med tid och bestämde sig för att ge ut boken själv. Fördelarna med att vara egenutgivare är många, säger hon.

– Man får bestämma över innehållet helt själv och ingen korrekturläsare kan kräva att man ska ta bort vissa delar, man får välja omslag själv och pris på sin bok. Och så behöver man inte vänta på att boken ska bli utgiven när förlaget väl har valt den, man kan ge ut den själv via internet och se den i nätbutikerna redan samma dag. Hur smidigt som helst!

Det svåra är marknadsföringen. Det är dyrt att annonsera så det gäller att hitta andra smarta sätt att nå ut. Pauline har tryckt upp visitkort för sina olika böcker och i början stack hon ner dem i folks brevlådor. Nu sätter hon upp dem på anslagstavlor och ibland lämnar hon ifrån sig ett visitkort på ett tåg hon åkt med.

– Nu senast när jag var på semester i utlandet så lämnade jag kvar exemplar av en av mina böcker på flera ställen, bland annat i hotellets reception där det redan låg andra böcker som folk kunde hämta och läsa i solstolarna vid poolen. Sen lämnade jag kvar ett exemplar i flyget på ditvägen och på hemvägen så jag hoppas att någon passagerare har blivit glad över att få lite gratis läsning.

Hon har facebooksidor för sina böcker och på sin ytterdörr har hon satt upp en annons för sin senaste bok.

– Och i september ska jag för första gången ställa ut på bokmässan i Göteborg, berättar hon.

Efter självbiografin har Pauline fokuserat på ungdomsböcker. Att skriva om ungdomar hjälper henne att förstå varför hon blev så illa behandlad i sina egna tonår, och bearbeta allt som hände då. Dessutom kan hon bidra till att hjälpa andra som har det svårt.

– Jag vill sprida kunskap och förståelse om mina funktionshinder, och nå ut till ungdomar som mår dåligt och kan känna igen sig i mina böcker.