Olyckan skedde vid 12.30-tiden på söndagen i höjd med Tobakshörnan vid Kilallén. Kvinnan skulle sannolikt korsa Östra Storgatan när en cyklist som deltog i Ironman-tävlingen körde på henne.

Både kvinnan och mannen ramlade omkull och flera personer blev vittnen till olyckan.

– Jag vet inte någonting om själva olyckan. Vägen är ju avstängd men det är klart att det går att ta sig igenom avspärrningarna, säger Ironmans managing director Christian Kirchberger till TT.

”De kommer i hög fart”

Jönköpingsbon Christer Harrysson stod vid sin balkong längs Östra Storgatan när han uppmärksammade olyckan. Han hade precis gått för att hämta kaffe när han såg att både kvinnan och cyklisten låg skadade, berättar han för JP.

– Det kom ett par funktionärer som sa direkt: ”Ring ambulans” och funktionärerna sa åt cyklisten att cykla vidare, säger Harrysson.

– Möjligtvis har damen totalt missbedömt eller inte tittat noggrant för det är en raksträcka och de kommer ju i hög fart där efter Rosenlundsbacken, fortsätter han.

Fördes till Linköping

Annons

Kvinnan, som är född 1944, fördes med ambulans till Länssjukhuset Ryhov. Kvinnan fördes senare till Universitetssjukhuset i Linköping där hon opererades för svåra skallskador. Läget var under måndagen fortsatt allvarligt.

– Hon var kontaktbar när hon följde med i ambulansen från olycksplatsen, säger Roger Johansson vid räddningstjänsten.

Polisen utreder olyckan om misstänkt vållande till kroppsskada. Rubriceringen smitning är inte längre aktuell.

Cyklisten, en 45-årig man från Kronobergs län, är dock inte misstänkt för något i nuläget. Han kontaktade också polisen och tävlingsledningen när han hade gått i mål.

– Han är inte delgiven något brott. Nu utgår vi ifrån att det har hänt en olycka där någon är skadad och det finns flera personer att höra, säger Fredrik Granström, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, som inte vill gå in på vad cyklisten berättat i förhör.

”Det är jättetråkigt”

– Jag kan inte gå in på det och jag har inte granskat några förhör heller. Vi vill samla ett så brett vittnesmål som möjligt för att utreda det här.

Susanne Dalslätt, informationsansvarig på Ironman-tävlingen, vet inte så mycket.

– Det är jättetråkigt att detta har hänt, särskilt när det i övrigt har varit ett så fantastiskt arrangemang under hela dagen, säger hon.

I dagsläget utreder polisen ifall avspärrningarna kan anses tillräckliga vid olycksplatsen. De förhör även under måndagen funktionärer och inblandade.

Enligt tävlingsledningen för Ironman hade olyckan varit svår att undvika.