Det var vid strax efter klockan åtta på morgonen som polisen fick ett samtal via SOS. En man i 50-årsåldern hade då ringt in och uppgett att han var skottskadad. Polisen åkte till Havsörnsgatan på Råslätt och anträffade då en skadad person. Mannen fick föras till sjukhus med ambulans.

– Mannen var vaken och vi kunde prata med honom när han ringde. Skadeläget var oklart men han behövde föras till sjukhus, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Polisen misstänkte inledningsvis att mannen hade utsatts för ett brott och spärrade därför av ett område som täckte flera trappuppgångar längs Havsörnsgatan. Även förskolan som ligger i området omfattades av det avspärrade området. Inte heller barnen fick gå ut, rapporterade JP-reportern Janne Johansson tidigt på torsdagsmorgonen.

Polisen utredde då händelsen som försök till mord alternativt försök till dråp.

Senare på förmiddagen bytte polisen spår i sin utredning. Efter att polisen genomsökt bostaden där mannen hittades skjuten hittade man även ett vapen. Därför misstänks nu mannen för grovt vapenbrott, men misstankarna om mordförsök kvarstår också.

– Vi hittade ett vapen i den bostad som mannen påträffades. Om mannen i fråga bor där eller inte kan jag inte uttala mig om, men vapenfyndet gör att han är skäligen misstänkt för grovt vapenbrott.

Senare under torsdagskvällen framkom alltså att ytterligare en person är misstänks för grovt vapenbrott i samband med händelsen, vilket SVT Jönköping rapporterade om.

Annons

– Vi har hållit förhör med flera personer under torsdagen. Om det har varit med de båda misstänkta kan jag inte säga just nu. Men vi vet vilka de är, säger Monica Bergström, presstalesperson på polisen, till SVT Jönköping.

Relaterat: Förskolan höll barnen inne under polisinsatsen
Relaterat: ”Kriminalitet har blivit vardagsmat på Råslätt”

Vad det rör sig om för vapen som har påträffats kan inte polisen gå in på.

Enligt Thomas Agnevik går det inte utesluta att mannen skjutit sig själv.

– Mannen har själv uppgivit att han har blivit utsatt för brott, men vi kan ännu inte fastställa på vilket sätt skadorna har uppkommit, vem som har skjutit, säger Agnevik.

Polisen uppger på sin hemsida att de vill ha in mer uppgifter från området runt Havsörnsgatan, både före och efter åttatiden. Både personer och fordon anses vara intressanta.

"Det är av intresse om man sett någon person eller personer röra sig i det aktuella trapphuset under natten och morgonen", skriver polisen.

Runt lunch meddelade Länssjukhuset Ryhov i en bulletin att mannen var "måttligt skadad". Polisen uppgav på sin hemsida vid 12.27 på torsdagen att all avspärrning, förutom lägenheten där händelsen inträffade, är hävda

De som kan tänkas veta något om händelsen uppmanas ringa 114 14.