Det har rasat in kreativa bidrag till tävlingen; kopior av Jätten Vist, kommunhuset i Habo, en hel liten by i vinterskrud, flygplan...

Juryns motivering till att pirhuset på Brighton Pier vinner årets tävling lyder: Stor detaljrikedom, kreativt användande av både polkagrisar och godis, och ett gediget hus som kräver sin plats på både höjden och bredden. Årets vinnare ger associationer till vinterpromenader längs Brightons stränder. Ett riktigt vågspel till bygge.

Beresta tomtar

Brighton Pier står och tronar på ett hallbord hemma hos familjen, polkagriskäppar som pelare, lakristkonfekt som skorstenar, vingummi här och var och så färgglada nonstops på taket. Runt huset har familjen ställt sina beresta tomtar.

Beresta?

Annons

Jo, berättar Charlotte Bergman-Lindqvist, för att det ska bli variation på modellerna har man bestämt att temat ska vara årets semester. I år tillbringades den i Brighton. Förra året semestrade familjen i New York och då blev det Brooklyn Bridge som trafikerades av Ahlgrens bilar. Tidigare år har Colosseum i Rom, Eiffeltornet i Paris, Lutande tornet i Pisa och Turning Torso i Malmö fått vara förebilder för pepparkakshuset. Och alltid har de små röda prydnadstomtarna fått stå bredvid de färdiga husen.

Det mesta arbetet står Jonny Bergman-Lindqvist för. Åtminstone får han avsluta det, säger han.

– Det brukar ta en kväll att rita mallen, det stora jobbet är att få till proportionerna, och så ytterligare någon kväll att bygga huset, berättar han.

Brännblåsor

Som klister använder han alltid socker. "Därav brännblåsorna", säger Jonny och tittar på sina händer.

Huset är alltså ätbart, men efter en hel julhelg känns det inte helt fräscht utan hamnar istället i dammen till ändernas glädje.

Och så kryper det fram att det här inte är första gången familjen vinner en pepparkakshustävling. För fem, sex år sedan var de med i Icas tävling. Då vann hela familjen på fyra personer en tågresa till och boende på ishotellet i Jukkasjärvi för sin modell av Harry Potters slott Hogwarts.