LÄS MER: Golfbana kan bli ny stadsdel

Solen strålar över gräsmattorna på A6 golfklubb som ligger högt ovanför centrala Jönköping. Det putsas och fejas inför "Golfens Dag" nu på lördag då golfklubben vill visa det vackra området för kommuninvånarna.

Ny stadsdel

För ett år sedan gick kommunalråd Carin Berggren (M) ut och lovade en ny stadsdel på A6–..

Ny stadsdel

För ett år sedan gick kommunalråd Carin Berggren (M) ut och lovade en ny stadsdel på A6–området där Jönköpings golfbana ligger.

Förutsättningen var att en fördjupad översiktsplan visade att det var möjligt att bygga 3 000 till 4 000 bostäder i etapper.

Carin Berggren hoppades att utredningsarbetet skulle vara klart om ett år.

I området finns det sju raviner med rasrisker vilket kan begränsa nybyggnationen. Här finns också Jönköpings golfklubb där medlemmarna plöjt ner nästan 200 miljoner kronor i anläggningen.

Här har klubben hållit till sedan 1987 och tillsammans har medlemmarna pumpat in nära 200 miljoner kronor ur egna fickor. Politikernas besked för ett år sedan, att delar av golfbanan skulle kunna bli en ny stadsdel, hade kunnat slå ner som en bomb i den gröna idyllen.

Men Mats Flood, styrelseledamot och ordförande i driftsbolaget, och Per Simonsson, vd och klubbchef, ser inte planerna på 4 000 bostäder som ett hot mot golfbanan.

— Här finns det massor av plats och både vi och ett nytt bostadsområde ryms här, säger Mats Flood och pekar på området österut mot Ekhagsmotet där han tycker att det skulle kunna bli ett fantastiskt bostadsområde.

Annons

— Vi sitter nog på 140 hektar, bostadsområdet kanske kräver 40 hektar. Vår vision är att också permanenta löparspåren, satsa på elljusspår, bygga utegym, anlägga mountainbike–banor och anlägga skidspår på vintern. Det skulle bli ett fantastiskt bostadsområde som får både golfbana och rekreationsområde inpå knuten, säger Per Simonsson.

Men all framtida planering hänger på att politikerna tar ett beslut om områdets framtid.

Det nuvarande arrendet går ut i slutet av 2023. Sedan säger kommunalråd Carin Berggren (M) att det finns ett förslag om att arrendet kan förlängas i fem år till.

Det är bra men inget som Mats Flood eller Per Simonsson direkt jublar över.

— Vad vi egentligen vill, även om vi välkomnar en förlängning, är att man börjar planera för området permanent och att vi får vara med där, säger Mats Flood.

Kan ett nytt bostadsområde göra att ni får minska antalet hål från 27 till 18?

— Vi kan inte utesluta någonting men ser ändå att det finns gott om plats här, säger Mats Flood.

LÄS MER: De lovar 10 000 bostäder